Abban a megtiszteltetésben voltrészünk, hogy Pilát Gábor és Siklós Kata beengedte lapunkat a konyhájukba egy közös főzésre. Rendkívül jó hangulatban telt az este, ahol többek között azt ismegértettük,milyen fontos szerepe van a párkapcsolatokban az étkezésnek.Katárólmegtudtuk, miért olyfontos számára az egészséges étkezés, ami mamár mindkettőjük számára oly természetes.Saját tapasztalataik alapján egy titkot is megosztottak velünk, mégpedig azt, hogyan lehet hosszú távon, végérvényesenváltoztatni rossz, berögződött szokásainkon.

Pilát Gábor és párja, Kata számára a főzés sem egy egyszerű, érzések és értelem nélkül tett közös élmény. Így csöppet sem meglepő, hogy a mindennapjaik része a gasztronómia, a saját maguk készített ételek megalkotása.

– Igen, már csak azért is, mert valljuk azt, hogy a párkapcsolat egy teremtett dolog, és ezért nap, mint nap tenni kell. Ahhoz, hogy ezt megéljük, nagyon jó dolog a főzés. Mind a közös főzés, de például az is, amikor valamelyikünk előbb fölkel, és a másik reggelivel várja – kezdte lapunknak Gábor, aki azt is elárulta, az ő életükben ez minden reggel így történik. – Nálunk ez mindennapos, és nem csupán egy vajas kenyérről beszélünk. A főzés folyamata alatt is megéli az ember azt az örömöt, hogy alkot valamit a párjának. Ha megsütünk egy rántottát, hozzá akár egy császárhúst, az is élmény, hogy elkészítettünk valamit, amit közösen fogyasztunk el, amiben benne van a másiknak a szeretete – árulta el a párkapcsolati szakértő, akinek az egyik legfontosabb élmény a mindennapokban a közös étkezés.

– Az a legfontosabb, és a csúcspontja az étkezésnek, amikor együtt ülünk le. Az a mondás, hogy magyar ember evés közben ne beszéljen, szerintem nem állja meg a helyét. Úgy gondolom, pontosan étkezés közben lehet a legjobbakat beszélgetni. Ha lenne rá lehetőségem, kötelezővé tenném a pároknak, hogy együt vacsorázzanak, főleg olyan ételt, ami közösen készült. Mi ilyenkor Katával egymás szemébe nézünk, többek között megbeszéljük a nap történéseit, és a következő napot megtervezzük. Ettől számomra nincs meghittebb dolog – mondta Gábor, aki egykoron sokkal nagyobb társasági életet élt, mint manapság.

– Különösebben nem vagyunk rendezvényekre járók. Ha van kötelező esemény, akkor annak nem állunk ellen. Volt, amikor éveken keresztül nem láttam a napot, mert éjszaka éltem – ez viszonylag régen volt -, jöttem-mentem, aztán ez lekorlátozódott társasági rendezvényekre, a következő fázis már az volt, hogy oda is csak akkor mentem, ha épp volt valamilyen apropója. Talán ennek az az oka, hogy mi nagyon élvezzük egymás társaságát Katával – avatta be lapunkat a hétköznapokba Gábor, akitől azt is megtudtuk, az egészséges étkezés híve, főleg, mióta megismerkedett párjával, Katával.

„Az egészséges életmódhoz sok jó döntés kell”

Siklós Kata sokaknak szintén ismerős lehet, hiszen csakúgy, mint Gábor előadásokat tart hölgyeknek, önbizalom és célkitűzés témában. Igazán profi az egészséges konyha vezetésében, még ha úgy is véli, a látszat ellenére nem egy nagy konyhatündér.

– Nekem nem mindegy, milyen zsiradékot, fűszereket, és jó minőségű alapanyagot használnak. Nagyon kevés helyen garantálható, így amit én készítek, azt pontosan tudom, hogy mi kerül bele. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szívesen megyek alkalom adtán egy étterembe. Viszont a mindennapjainkban szeretek biztosra menni – magyarázta Kata annak okát, hogy miért ritkult le a nagy társasági élet a még nagyobb étkezéssekkel egybekötött estékkel. A Recept & Rejtvény magazinnak elárulta, mikor döntötte el, hogy változtat az étkezésén.

– Az ember mindig akkor bizonytalan valamiben, és keresi a megoldást, ha nincs elég ismerete. Nekem is volt olyan időszakom, amikor súlyproblémáim voltak, akkor mondtam azt, hogy tudni akarom, mitől van, hogyan jött és hogyan tud elmenni. Kutatómunka, olvasgatás, nagyon sok utánajárás, kísérletezgetés által kitapostam magamnak az utat, kialakult, mi az, ami nekem jó. Figyelni kell a test reakcióira, mitől könnyebb és energikusabb, vagy mi az, ami eltelít és lefáraszt. Egy egészséges életmódhoz nagyon sok jó döntést kell meghozni minden áldott nap, hogy ez jól működjön. Még fiatal voltam, amikor elolvastam a Testkontroll című írást, ami arról beszél, hogy a fehérjék és a szénhidrátok együtt fogyasztása milyen terhet jelent a szervezetnek. Akkor az ott olvasott információk szöget ütöttek a fejembe, és utána folyamatosan átalakult nálam az ételekhez való hozzáállásom – mondta Kata.

Működési alap

Amikor Gábor életében megérkezett Kata, jelentősen megváltozott az élete, több szempontból is. Egyrészt az egészséges életmóddal kapcsolatban sokkal tájékozottabbá vált, és ha előtte nem is ennyire akkurátusan figyelt az étkezésre, párja által ma már tudja, mi jó a szervezetének. Ma már egyáltalán nem hiányoznak számára a magyaros és nehéz ételek, és mint mindenre, erre is van érthető magyarázata.

– Van egy mondás, Erőltess az arcodra mosolyt, egy idő után mosolyogni fogsz. Amikor eldöntöd, és tudatosan csinálod, akkor menni fog. Pedig érzelmileg nem lehet eldönteni. Ugyanúgy, mint ahogy szakítás után nem lehet érzelmileg elengedni valakit. Tudatosan kell csinálni, aztán majd jön az érzelmi elengedés. Azt az ételt, amit nagyon szeretsz, azt sem tudod érzelemből elengedi. Ha valaki szereti a pörköltet nokedlivel, és azt mondja, holnaptól nem eszi, attól még ugyanúgy szereti csütörtökön, mint ahogy kedden szerette. Tudatosan elengedni, és egy idő után az ember azon veszi észre magát, hogy az étteremben automatikusan azt mondja a pintérnek, hogy nem kér hozzá krumplit, hanem zöldséget vagy salátát – magyarázta Gábor, akitől Kata vette át a szót.

– Amikor hozok egy döntést az életmódomra vonatkozóan, akkor nem arra kell gondolni, hogy soha többé nem eszem süteményt, vagy épp pörköltet tésztával. De ha 70-80 százalékban tartom magam az irányelveimhez, és 20 százalékban nem, akkor sincs semmit. Mindig ott rontja el az ember az életmódváltást vagy a diétát, amikor olyan szinten akar átállni a szélsőségre, ami már leírva is borzasztóan hangzik. Sőt! Amikor már belevágsz, folyamatosan az jár a fejedben, hogyan fogod ezt végigcsinálni. Minél több kicsi lépést kell megtenni a jó irányba, és ha ebbe egy belecsúszik némi kibillenés, az még belefér – mondta Kata, majd Gábor hozzátette, bizony van, hogy időnként ők is kibillennek a „szigorból”.

– A működési alap nagyon fontos. Ha ez rossz, és belekezdesz egy egyhetes diétába, akkor az olyan lesz, mint a bikiniszezon előtt a kampányfogyókúra, vagyis semmi értelme. De ha beáll egy normális, egészséges étkezés, akkor abba időnként simán belefér az éjszaka közepén egy hatalmas csülök, vagy egy üveg bor, netán egy darab kolbász. Lelkiismeret-furdalás nélkül eszed meg, mert tudod, hogy nem ez a működési alapod, és másnap visszatérsz a normális táplálkozásra. Ez lehet az egészben a kulcs. Nem szabad mindent eldobni, mert az egy önsanyargatás, és nem tartható hosszú távon, hiszen azért vagyunk itt, hogy jól érezzük magunkat. Pláne, mert ha tartani akarjuk magunkat valamihez, az jól kell, hogy essen. Ezért eszünk színes, és nagyon finom ételeket.

Szeress jól – Március 22-én

Március 22-én, 19 órakor, melynek a Symbol Budapest ad otthon, egy új, közös előadásra készül Gábor és Kata. Eddig mindketten más-más témában tartottak előadást, de most úgy döntöttek, hogy férfiként és nőként szólnának mindenkihez, ami a Szeress jól címet kapta. Lapunknak meséltek a közös tervről, és elárultak megismerkedésük történetét.

– Részben a munka hozott minket össze. Először üzleti céllal találkoztunk, de aztán csak beszélgettünk és beszélgettünk – amiből végül előbb lett szerelem, mint hogy körvonalazódott volna egy közös projekt lehetősége – árulta el Gábor, aki az előadás részleteibe is beavatta lapunkat. Nem volt még ilyen, hogy két nézőpontból beszéljünk, amit két embert érint, férfi és női oldalról. Nem egy pódiumbeszélgetésre kell számítani, hanem lesznek ennek moduljai, amit mindketten a saját nézőpontunkból közelítünk meg. Humoros lesz és egyben komoly, könnyed és tartalmas, valamint a végére szeretnénk, ha a közönséggel is lenne egy párbeszéd. Izgalommal várjuk – mondta Gábor. Katától azt is megtudtuk, csöppet sem tartanak a közös munkától, bár sokan úgy tartják, a párkapcsolatok elrontója.

– A közös munka egy párkapcsolatban hol összehoz, hol pont ellenkezőleg. Mi ennek az alkotó és összekötő fázisát éljük, és reméljük, hogy ez így is marad. Úgy gondoljuk, nagyon jó ezt együtt csinálni. Hosszú távra szervezzük, és road show-ra készülünk. Ettől függetlenül mindkettőnknek megmarad a saját területe, csináljuk tovább a külön rendezvényeinket, és a Szeress jól! lesz az a kapcsolódási pont, ahol összeér kettőnk munkássága. Nagyon jó érzés, hogy együtt még többet adhatunk.

Vélemény, hozzászólás?