Peter Srámek nem titkolja, vannak hiányosságai a főzés tekintetében. Nagyon szereti a finom ételeket, ezért néhány hónappal ezelőtt elhatározta, segítséget kér, hogy otthonosabban mozogjon a konyhában. A Recept&Rejtvény magazinnak elárulta, felszaladt rá néhány kiló, ezért döntenie kellett, és tavaly életmódváltásba kezdett. Ebben pedig nagy segítségére volt a D-Life termékcsalád, ami által nem csak finom, hanem egészséges ételeket is fogyaszthatott. Szénhidrátcsökkentett lisztjeinek és tésztáinak köszönhetően nem kellett kedvenceiről lemondani, főleg a pizzáról, ami gyakran kerül az asztalára, amit az utóbbi időben, vadonatúj konyhájában már maga készít. Lapunknak adott interjújában mesélt idei terveiről is, elárulta, nagyon vágyik vissza a színpadra, és szakmailag jelenleg a legnagyobb boldogsága, hogy a tavaly decemberben megjelent albuma palatinalemez lett.

– Hogy indult a 2021-es éved?

– Bizalommal és reménykedve. Úgy gondolom, a tavalyi évhez képest az idei csak jobb lehet. Tele vagyok tervekkel, azonban a jelenlegi helyzet ezek megvalósításában akadályoz. Decemberben jelent meg az új nagylemezem, ami már most platinalemez, melynek az átadásával a koronavírus miatt szintén várnunk kell. De nagyon örülök, jó érzéssel tölt el az elismerés ebben az ingerszegény, koncert nélküli időszakban. Mivel nincsenek fellépések, jelenleg stúdiómunkálatok folynak, természetesen nem álltam le a munkával. A nyári hónapokra már vannak események bejegyezve a naptáramba, viszont ebben a pillanatban még nem tudhatjuk, hogy meg tarthatóak lesznek-e. Most a műsorom összeállításán tevékenykedem, hogy teljesen megújulva térhessek vissza a közönségem elé. Nagyon várom, hogy minden a régi legyen, egy év rengeteg idő. Vannak napok, amikor már nehezen viselem ezt a helyzetet, ne nincs más választásunk, csak türelmesen várakozni. Persze mi, akik ebből élünk, nem tudjuk a végtelenségig kihúzni bevétel nélkül.

– Nem vallod magad nagy „konyhatündérnek”, bár nagyon szereted a finom ételeket. Tavaly pedig volt segítséged is a főzőtudományod fejlesztésében.

– Igen, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesült elnöki tanácsadójánál, a Teri néni éttermének (Friedmann-ház) tulajdonosánál, Friedrich Antal szakácsmesternél jártam a budaörsi éttermében. Bevallom őszintén, nem sok ételt tudtam elkészíteni korábban, így egy kisebb kurzuson vettem részt, ahol sok mindent tanulhattam tőle. Itt készítettem el egy paprikás csirkét az ő vezénylésével, ami igazán jól sikerült. Szeretnék még több tudást magamba szívni, és kibővíteni a repertoáromat.

– Tavaly, a pandémia kezdetén döntöttél úgy, hogy változtatsz az étkezési szokásaidon. Miért érezted ennek szükségét?

– Sajnos az életmódom miatt gyakran későn kerültem ágyba, így számtalanszor előfordult, hogy késő éjszaka vacsoráztam. Ilyenkor az ember már nem áll neki főzni, így azt eszik, ami van otthon, vagy amihez éppen hozzájut. Ezek viszont általában nem egészséges ételek. Amikor karanténba kényszerült az ország, eldöntöttem, kihasználom ezt az időt arra, hogy a felszaladt kilóktól megszabaduljak. Szerencsére találkoztam a D-Life termékeivel, és mivel nagyon szeretem a tésztás ételeket, azóta lecseréltem a szénhidrátcsökkentett változatára. Jó érzés, hogy bűntudat nélkül étkezhet az ember. Amióta jártam a séfnél, igyekszem egészséges alapanyagokból főzni, ebben pedig óriási segítség a lisztjük, a tésztájuk, a cukorhelyettesítőjük. Ennek köszönhetően sikerült 8 kilótól megszabadulnom, de sajnos néhány kiló visszaszaladt. Most azon dolgozom, hogy ezektől újra megszabaduljak. A D-Life-al néhány hónappal ezelőtt elkezdtük közösen dolgozni, bízom a termékeikben, az eredmény pedig magáért beszélt. Sajnos sokan tévhitben élnek, azt gondolják, hogy ami egészséges, az nem finom, pedig nem így van. Ugyanúgy mindenhez alapanyagként használható, mint az egészségtelenebb változata. A cukorbetegeknek is ajánlott, hiszen nem csak 30 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, hanem ezek lassan szívódnak fel. Elégedett vagyok, amit a termékeikkel kapok, így biztos vagyok benne, hogy nyárra nem csak új műsorral, hanem megújult külsővel térhetek vissza a színpadra.

– Milyen ételeket készítettél már a D-Life termékeiből?

– Egyre változatosabban főzök, ebben pedig nagy segítségemre van az a D-Life által kiadott receptfüzet. Imádom például a pizzát, bármikor szívesen elfogyasztom, most már ráadásul nyugodt lelkiismerettel, hiszen a szénhidrátcsökkentett lisztjükből készítem. De sok szuper étel található még benne, igyekszem mindegyiket kipróbálni, most, hogy még mindig nem lehet zenélni, bőven van rám időm.

– Nem titok, hogy nemrégiben költöztél be új otthonodba. Sikerült berendezkednek és a konyhát belaknod?

– Még nem teljesen. A költözés után próbáltam minél gyorsabban berendezni a lakást, de biztosan jobban haladtam volna, ha édesanyám is itt lehetne velem. Egy nő mégiscsak jobban ért a bútorok kiválasztásához. Mégis azt gondolom, hogy meg tudtam oldani mindent. Örülök, hogy lassan a végére érek, de természetesen egy családi házban mindig van mit csinálni. Nem panaszkodhatok! Szeretem a rendet, sosem voltam azt a típus, aki szétrámol a lakásban. Mindig, mindennek meg van a helye. Várom a tavaszt, hogy kint is lehessen dolgozgatni. A konyhában már sokszor tevékenykedtem, egyelőre csak a saját szórakoztatásomra, de bízom benne, hogy hamarosan a barátaimat is megvendégelhetem esetleg egy saját magam készített pizzára. (nevet)

– Haza tudtál a családodhoz utazni az ünnepek alkalmával Szlovákiába?

– Sajnos ezúttal a korlátozások miatt nem. Különös módon töltöttük együtt a szentestét, mert én egyedül ültem az asztalnál, a családom pedig otthon, és közben skyp-on láttuk egymást, úgymond együtt vacsoráztunk. Érdekes volt, de nem volt könnyű, hiszen már fél éve nem találkoztam a szeretteimmel. Egyelőre még nem tudunk tervezni, mert nem látni, hogyan alakul a járvány okozta helyzet.