Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

11. Budapesti Cseh Sörfesztivál A rendezvény főszervezője: Martin Imre

Idén ismételten megrendezésre került,tizenegyedik alkalommal, az immár hagyományosan minden évben megtartottBudapesti Cseh Sörfesztivál. Két hét, amikor és ahol kikapcsolódhatunk, ésmegannyi sorkülönlegességet kóstolhattunk végig a tradicionális csehételspecialitásokkal „fűszerezve”. Martin Imre, a fesztivál főszervezőjeengedetett némiképp betekintést a kulisszák mögé, és mesélt a kezdetekről ésnem utolsó sorban a jövőről.

Milyen szerepe van önnek a Budapesti Cseh Sörfesztiválon?

– Nyolc évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Cseh Sörfesztivállal, amikor harmadik évét élte. Akkor még a Városháza parkban volt a helyszíne. Gyakorlatilag Akkor még csak az á la carte étterembe társultam be, ami nagyon sikeresnek bizonyult. A saját sörünket adtunk mellé, amit nagyon kedveltek a résztvevők. A következő évre már kirajzolódott a nagykövetségnek az igénye, és úgy kívánták, hogy egy szinttel lépjünk feljebb. Az előző rendező akkor azt mondta, hogy ebben már nem szeretne részt venni. Így kaptam meg a megbízást a Cseh Nagykövetségtől, maradtunk a Városház parkban, és 2014-ig folyamatosan bővülve, változtatva és egy egységes képet adva a sörfesztiválnak próbáltunk eljutni oda, hogy hamar egy megszokott eseményévé vált a sörkedvelők körében.

Milyenek voltak az első évek?

– Olyan, mint a hullámvasút. Időjárásfüggő a fesztivál. Ha ideális az idő, akkor sokan jönnek, és nagyon jól fogyasztják a sört, és még eszegetnek is mellé, persze ilyenkor mindenki boldog. Ha pedig esik az eső, akkor a magyar ember nem olyan, mint a cseh vagy a német, hogy mindegy milyen az idő, akkor is issza a sört. Furcsa kettőssége ez az emberi hozzáállásnak idehaza. És mindemellett a nagy meleg is agyon tudja verni a fesztivált, ugyanis harminc fok fölött súlyos csapást mért az agyra a kis alkoholtartamú sör is. Az időjárás az utóbbi időben elég szélsőséges, azt hiszem, az idei tavasz is egy kedd délutánra esett. (nevet) Volt, amikor nagyon nyereséges volt a fesztivál, volt, amikor kevésbé. A nagykövetségnek az ötödik alkalomig volt köze a fesztiválhoz, aztán a megszorítások elérték a cseh minisztériumokat, így a külügyminisztériumokat is, és jelezték, hogy nem tudnak hozzájárulni anyagilag a továbbiakban a rendezvényhez.

Hogy emlékszik az első, már ön által megszervezett rendezvényre?

– Nem akarok senkit áltatni, ez nem ötvenezer forintos tétel egy fesztivált megszervezni, hiszen faházak, sátrak, padok kellenek, vizet és elektromosságot kell szereltetni, toaletteket biztosítani, és mindenért fizetni. Itt voltak a buktatók, amiket nekem, mint első fesztivál szervezőnek el kellett viselni. Nem tagadom, volt, amit anyagilag nagyon megsínylettem.

Akkor, az anyagi veszteség miatt egy pillanatra sem ment el a kedve a fesztiváltól?

– Érdekes módon vagyok összerakva. Már a hétköznapi ember is tisztában van a vendéglátás helyzetével Magyarországon. Sok üzletnél nincsen lehetőség a költségek kitermelésére. Pengeélen táncolva birkóznak az életben maradásért. Én 38 éve űzöm ezt a szakmát, és szeretem! Istennek legyen hála, kapok mindig muníciót, az pedig nálunk a vendégnek a visszajelzése, visszacsatolása, vagyis röviden: a siker. Nekem pedig ez az üzemanyagom. Én is tudok depressziós lenni, ha valami nem sikerül.

Az idei fesztiválon 120 féle sör volt megkóstolható. Mindig ilyen nagy volt a választék?

– Ettől sokkal kevesebbel, 50-60 féle sörrel indultunk. Volt olyan év, amikor 140 fajta sört is be tudtunk hozni. Ez sosem kerül egyszerre terítékre. És hogy miért, sokan szokták ezt kérdezni. Végtelen egyszerű pedig a válasz. Egy hordó sör 30 vagy 50 literes normál esetben. Ha nem fogy el a fölpakolt sör 3-4 nap alatt, akkor azt sajnos ki kell dobni. Nem tudjuk egyszerre föltenni a csapra. Körülbelül 6-8 fajta csap található mindig rendezvényenként, ahogy az egyik lefogyott, máris tesszük föl a következő fajtát. Ha valakit több félét kíván megkóstolni, többször kell kilátogatni.

Gondolom, többségében azok az emberek mennek sörfesztiválra, akik alapjában véve sörkedvelők.

– Ez már sokat változott. A jó társaságért is szívesen eljárnak. Ezért van nálunk fröccsház és pálinkaház egyaránt. Most például van, aki bor koktélt kínál jégkása formájában. Hihetetlen finom! Nagyon jó ízűek, nagyon jól kitalálták. Amerikából hozott tapasztalatok alapján hozták létre, és most már van rá kereslet.

A következő évi fesztivál megszervezése azonnal elkezdődik, ahogy az ideinek vége?

– Inkább a téli időszakra esnek a szervezői munkálatok kezdete. Ma megfelelő helyet találni, miután a városi helyszíneket szinte mind letiltották, nagyon nehéz. Mi a Városháza parkban 2014-ben voltunk utoljára. 2015-ben már a Szabadság téren, utána a Hősök terén, ezt követően tavaly és most idén újra a WestEnd City Center tetőteraszán kaptunk helyet.

Ez ideális helyszínnek tűnik…

– Igen, csak hiányzik az a forgalom, ami egy téren van. Mi fesztiválszervezők, mindenhonnan kiszorultunk. Maradt a nyugati téri pláza. Magánvállalkozói kézben van, és őt az érdekli, hogy legyen megfelelő program, vendég és mindebből pedig pénze. Ez egy közös érdek.

Mi a vágya ezzel kapcsolatban, hogy milyen szintre jusson el a fesztivál?

– Szeretnék egy hosszú távú biztos programot és helyszínt. És hogy tartsuk egymást tiszteletben, hogy egy hétvégére ne legyen két fesztivál engedélyezve ugyanazon a kerületen belül. Magyarországon az a tendencia, ha egy faluban végelgyengülésben megdöglik egy disznó, akkor abból már böllérfesztivál van. Ahol van két sor szőlő, ott borkarnevál van. (nevet) Ma már mindenki fesztivált szervez, vannak szédelgők, akik tartozást hagynak mindenhol. Pestről már kiszorultak, és járnak bizonyos falvakat. Sosem fizetik ki a számlákat, és életben tartják magukat valahogy És hogy a kereskedő nyereséges volt-e, abszolút nem érdekli. Én pedig izgulok, hogy az én kereskedőim minden nap eredményesek legyenek. Ezért van, hogy nem adtam el idén sem tizenötnél több faházat. Rajtam kívül mindenki harmincnál kevesebbel nem áll fel. A cseh kocsmákban nincs zene, így a cseh sörfesztiválon sem szükséges. Mi ezt így tartjuk, ezért le is maradtunk a többiekhez képest, ahol nagy sztárok vonulnak fel. Nem fér bele az imidzsünkbe, így a költségvetésünkbe sem. De mi így szeretjük!