Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Francia szaftos burgonya

A rakott burgonyát mindenki szereti. Igen ám, de a franciák ezt teljesen másképp készítik. Ez egy olyan szaftos étel, amitől mind a tíz ujjad megnyalod. Főételként, köretként, mindenhogy megállja a helyét.

Hozzávalók:

  • 85 dkg burgonya
  • 2 evőkanál étolaj
  • 12,5 dkg szalonna
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 5 dl 1,5%-os tej
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 csapott evőkanál só
  • 2 csipet őrölt fehérbors

A tál kikenéshez:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, egészben, sós vízben megfőzzük. Nem kell teljesen puhára, mert még sülni fog a sütőben. Ha a burgonya kihűlt, vékony karikára szeleteljük. A bacon szalonnát kis kockára vágjuk és az olajon kissé megpirítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt a szalonnához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a szalonna is elég sós. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a lisztet, kicsit összepirítjuk. A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd hozzáadjuk a szerecsendiót. A keveréket beleöntjük a szalonnás hagymába, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg mártás állagúra nem sűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A tálba helyezünk egy réteg főtt burgonyát. Meglocsoljuk a mártással, majd így járunk el, amíg tartanak a hozzávalók. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük.