A rakott burgonyát mindenki szereti. Igen ám, de a franciák ezt teljesen másképp készítik. Ez egy olyan szaftos étel, amitől mind a tíz ujjad megnyalod. Főételként, köretként, mindenhogy megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 85 dkg burgonya
- 2 evőkanál étolaj
- 12,5 dkg szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál búzaliszt
- 2,5 dl főzőtejszín
- 5 dl 1,5%-os tej
- 2 késhegynyi őrölt szerecsendió
- 5 dkg trappista sajt
- 2 csapott evőkanál só
- 2 csipet őrölt fehérbors
A tál kikenéshez:
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, egészben, sós vízben megfőzzük. Nem kell teljesen puhára, mert még sülni fog a sütőben. Ha a burgonya kihűlt, vékony karikára szeleteljük. A bacon szalonnát kis kockára vágjuk és az olajon kissé megpirítjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt a szalonnához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a szalonna is elég sós. Amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a lisztet, kicsit összepirítjuk. A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd hozzáadjuk a szerecsendiót. A keveréket beleöntjük a szalonnás hagymába, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg mártás állagúra nem sűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A tálba helyezünk egy réteg főtt burgonyát. Meglocsoljuk a mártással, majd így járunk el, amíg tartanak a hozzávalók. Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük.