Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az edelényi járás meseszép vidéke rejti az ország legszebb pálinkafőzdéjét

Nem túlzás azt állítani, hogy az ország egyik, ha nem a legszebb pálinkafőzdéjét rejti az edelényi járás meseszép vidéke. Ráadásul az idelátogatóknak nem kell aggódniuk akkor sem, ha a pálinkakóstolás után kerekedett jókedvük után meg szeretnének pihenni, hiszen a Sáppusztai Pálinkafőzde és Wellness panzió négy kényelmes szobával áll vendégei rendelkezésére.

A Recept és Rejtvény magazin munkatársa a tanú rá, hogy bár a hungarikumnak számító, minőségi gyümölcspárlatok széles jókedvet eredményeznek, mértékletes és szakavatott főzőmester által végigkísért fogyasztása elkergeti a macskajajt, vagyis azt a bizonyos másnapot. De mi is a jó, magyar pálinka titka. Erről a pálinkafőzde és panzió tulajdonosával, Ifj. Baranyay Barnabással beszélgettünk.
– A titok a szeretet, az elhivatottság és persze a hozzáértés, de ami a legfontosabb az a kompromisszumot nem tűrő minőség, amiből sem mi, sem pedig a partnereink nem adunk alább. A pálinka lelke természetesen a gyümölcs, melyek egy részét mi magunk termelünk a birtokon, egy részét pedig olyan őstermelőktől szerezzük be a kezdetek óta, akik osztoznak a hitvallásunkban. Nálunk hibás gyümölcs nem kerülhet be a rendszerbe – kezdte Barnabás, aki nem ok nélkül büszke az édesapja által megálmodott és 2012-ben közösen életre hívott „pálinkabirodalomra”.

– A családi vállalkozásunkat 2008-ban bővítettük ki, az egykori nemesi kastély helyére épített komplexummal, és az első, Németországból beszerzett modern lepárlóval, amellyel akkoriban bérfőzést vállaltunk. 2012-ben jelentkeztünk az első saját termékeinkkel – amik már irányított és hűtött erjesztéssel készültek – és akkor léptünk be a piacra. 2015-ben pedig már két üstön ment a termelés. Ezután lettünk egyre sikeresebbek a versenyeken is. 2017-ben az év közönségdíjas pálinkája (málna), a pálinkakészítés Oscar-díjaként is emlegetett Quintessence versenyen, majd ez idáig egyedüli főzdeként egymást követő két évben sikerült megszerezni az év pálinkája címet a kajszibarack párlatunkkal – tette hozzá a vállalkozás egyik tulajdonosa, akinek nem kevesebb a célja, mint hogy a magyar pálinkát arra a rangra emelje, amit megérdemel, hiszen bár ez a nemes ital hungarikum, eddig mégsem érte el azt a tisztességet, hogy a világ minden szegletében ott legyen a bárok, pubok, sőt az otthonok italpolcain.

Egyébként több neves, köztük Michelin csillagos éttermeket is partnereik között tudhatnak. Ezen törekvés szerves része az a komplex szolgáltatás, amit a birtok nyújt az odalátogatóknak.
– Akik ellátogatnak hozzánk Damak község mellé nem csak a saját főzésű pálinkáinkkal köthetnek szoros barátságot, de részük lehet a teljes kikapcsolódásban is, amit kínálunk. A wellness panziónkban négy kényelmes és barátságos szoba várja a pálinka szerelmeseit. Kőhajításnyira található az Edelényi kastélysziget, de Aggtelek, Miskolctapolca és Szilvásvárad is könnyen elérhető a birtokról. És persze nálunk sem lehet unatkozni, hiszen a pálinkamesterünk mindenkit szívesen körbevezet és megmutatja a lepárlás és palackozás minden folyamatát. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy a miénk az ország legszebb pálinkafőzdéje és egyben az egyik legmodernebb is. És persze azt se felejtsük el, hogy a birtoknak nincsenek szomszédai, vagyis semmi akadálya a hajnalig tartó mulatozásnak – mondta nevetve Baranyay Barnabás.