Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Bocuse d’Or – Bemutatkozott az idei magyar csapat

Idén március 19-20-án a norvégiai Trondheimben rendezik meg a szakácsversenyt.

Kelemen Roland séf mellett Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető képviseli Magyarországot a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében március 19-20-án a norvégiai Trondheimben.
Dalnoki Bence a magyar csapat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2016-ban kezdődött a magyar sikerszéria a Bocuse d’Oron. Ekkor nyerte meg Széll Tamás a kontinensdöntőt, tavaly pedig éppen Dalnoki Bencének sikerült először felállnia a világdöntő dobogójára.
A legsikeresebb nemzetekhez képest persze Magyarország még gyermekcipőben jár, de mindent megteszünk, hogy az élmezőnyt megszorongassuk – jegyezte meg.
Elmondása szerint a magyar csapat felkészülése immár az utolsó fázisba ért. Ez már arról szól, hogy „robotizálják” a technikákat, az időzítést, ilyenkor változtatásnak már nem nagyon van helye – mutatott rá.
A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese áll, a commis pedig a siófoki Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában.
A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.
Kelemen Roland a kontinensdöntő idei témáiról szólva elmondta, hogy a tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell.


A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvas-fartő, mellé az állat nyelvét és a lábszárát is fel kell használni, „csavarként” pedig egy helyi alkoholos italt, az akvavitet is.
Kelemen Roland elmondta, a skrei olyan tőkehal, amelynek feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbálnak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni.
A rénszarvas-fartő annyiban különleges alapanyag, hogy – mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él – a magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele dolgozni – közölte.
Dalnoki Bence elmondta azt is, hogy a csapat felkészítésében részt vesz két igazi „Bocuse d’Or-veterán”, Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, hogy mindazt a tudást, amelyre az elmúlt években szert tettek, megosszák a mostani magyar csapattal is.
Ugyancsak szerepet vállal a magyar csapat felkészítésében Christian Andre Pettersen, aki kétszer, 2019-ben és 2021-ben is bronzérmet vihetett haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. A norvég séf elsősorban az alapanyagokkal kapcsolatos tudását és versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak.
Dalnoki Bence nagyon erős mezőnyt vár az idei kontinensdöntőben, sok induló ugyanis commis-ként már korábban is részt vett a Bocuse d’Oron, így komoly versenytapasztalattal érkeznek, a francia csapatot pedig Régis Marcon sztárséf fia vezeti. (MTI)