Vitális Lillát egészen gyerekkora óta érdekli a főzés. Ugyan agrár diplomája van, mégsem teszi annyira semmi sem boldoggá, mint amikor a tűzhely mellett alkothat. Másfél évvel ezelőtt csatlakozott a Street Kitchen csapatához, azóta pedig nem csak otthon, hanem a munkában is a főzés tölti ki minden idejét. Lilla, Magyarország egyetlen, nyíregyházi gyrostál influencere, Jamie Oliver leghűségesebb követője, minden receptjével azt szeretné megmutatni az embereknek, hogy főzni bárki tud, és nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy valami igazán jót együnk otthon is. A Recept&Rejtvény magazinnak mesélt arról, hogy jött az életében a gasztronómia iránti szeretet, sőt egyik új ételének receptjét is megosztotta lapunkkal.

Gyermekkorod óta érdekel a főzés. Ez azt jelenti, hogy már kislányként a konyhában sürgölődtél édesanyád és nagymamád mellett?

– Nem, egyáltalán nem. Néha segítettem anyának, viszont állandóan főzős műsorokat néztem. Tényleg mindig, úgyhogy ott indult el az én „gasztro-rajongásom”.

Instagram-oldaladon többször feltűnik Jamie Oliver! Esetleg ő a példaképed, és volt szerepe neki is abban, hogy ma a főzéssel foglalkozol?

– Igen, ő az abszolút gasztronómiai példaképem, mind emberileg, mind a főzésben nagyon kedvelem a stílusát, az ételekhez való viszonyulását. Az egész hozzáállása a főzéshez és az élethez is abszolút követendő számomra. Neki volt a legnagyobb szerepe abban, hogy most főzök. Szerintem ebben a szakmában ő az egyik leghitelesebb személyiség nemzetközi szinten.

Mit jelent számodra a főzés?

– Nagyjából mindent! Igazából ez az életem, az utazás mellet tényleg nincs más hobbim. Állandóan főzök, és soha nem tudom megunni.

Sütni vagy inkább főzni szeretsz?

– Mindkettőt szeretek, de inkább az utóbbi, mert abban vagyok jártasabb.

„Természetesen fogadtam a kamerát”

Hogyan kerültél kapcsolatba a Street Kitchen csapatával? Mióta dolgoztok együtt?

– Másfél évvel ezelőtt épp új munkatársat keresett a csapat. Ekkor csatlakoztam, azóta még többet tevékenykedek a konyhában. Most már nemcsak otthon, hanem a munkában is, hiszen a hobbim a hivatásom.

És milyen a közös munka?

– Már az elejétől kezdve elmondhattam, hogy nagyon jó és csak egyre jobb! Szuper a csapat, rengeteget nevetünk, de persze sokat ötletelünk, agyalunk, kísérletezünk, hogy mindig új és újabb receptekkel, videókkal lephessük meg a Street Kitchen követőit.

Könnyen meg tudtad szokni a kamerát, vagy idő kellett hozzá? 

– Számomra is meglepő volt, de egyből felvettem a ritmust. Nyilván nem mindenkinek megy egyből, sőt van, akinek egyáltalán nem, de én szerencsére természetesen fogadtam a kamerát. Igyekszem úgy mozogni a forgatások alkalmával, mintha csak otthon főznék.

Receptjeid száma közel 300. Nem kevés! Mi alapján válogatod össze a receptjeidet?

– Olykor vannak tematikáink, amikor egy adott kategórián belül találunk ki ételeket, legyen az ázsiai, vega vagy grill étel. Nagy teret kapunk a szabad alkotásra, így a saját ételeimmel, receptjeimmel még gyakrabban találkozhatnak. Több helyről inspirálódom: ez lehet egy utazás során kóstolt fűszer vagy egy jó kis „házi” recept átdolgozása

„A főzésnek élek leginkább”

Feltételezem, hogy a gondolataid szinte mindig a főzés körül kattog. De mégis mit csinálsz olyankor, amikor nem.

– Ahogy már említettem, sokat utazom (ha ezt lehet hobbinak mondani), de tényleg nem nagyon van a főzés mellet más hobbim. A főzésnek élek leginkább. (nevet)

Elved, hogy pofonegyszerű alapanyagokból megmutasd, milyen fantasztikus ételeket lehet varázsolni. Fontos számodra, hogy bizonyítsd vagy bemutasd, hogy így is lehet főzni?

– Igen, szeretném megmutatni azt embereknek, hogy egy kis odafigyeléssel, kevés alapanyagból is jó ételeket lehet készíteni. Nem szabad rágörcsölni, feszengeni, csak élvezetből jól csinálni.

Szintén az Instagram-oldaladból kiindulva azt feltételezem, hogy szeretsz utazni. Utazásaid alkalmával fontos számodra, hogy az adott ország gasztronómiáját is felfedezd?

– Persze, abszolút! Legtöbbet Olaszországba utazom és északra. Bár az utóbbi nem jeles a gasztronómiában, de ez nem veszi el a kedvem. Szívesen fedezek fel új helyeket, országokat, legszívesebben az egész világot bejárnám.

Az olasz konyha áll hozzá a legközelebb

Milyen nemzetközi konyha áll közel hozzád?

– Természetesen az olasz. A habitusom is hasonló nagyon, és nem kell senkinek bemutatnom ezt a konyhát, mindenki imádja!

Otthon is gyakran ragaszd fakanalat?

– Otthon inkább csak hétvégén, hétközben pedig csak akkor, ha a barátaimnak főzök.

Agrár diplomád van. Titkon azért vágytál arra, hogy valaha a főzéssel foglalkozz majd?

– Igen, tudtam, hogy főzéssel szeretnék foglalkozni, csak azt nem, hogy milyen formában. Ez a diploma átláthatóvá tette számomra, hogy az alapanyagok honnan származnak és melyikhez, hogyan érdemes viszonyulni. Nagyon jó alapnak bizonyult, nem bántam meg ezt az irányt, de továbbra is eltántoríthatatlan vagyok a gasztronómiától, ez az igazi utam!