Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A főzés mindig a stresszoldás, a kikapcsolódás nekem

Sass Danit az RTL Klubgasztroreality-jéban ismerte meg az ország. Igaz, a döntőben versenytársaleszorította a dobogó legfelsőbb fokáról, ám a fiatal tehetség ezt ma már nembánja, hiszen azóta karrierje felfelé ível. Tavasszal műsorvezetőként debütált aViasat3 Ide süss! című műsorában, most pedig a JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájában jelölték, ami hatalmas elismerés számára.

Már gyermekkorodban érdekelt a főzés?

– Hárman vagyunk fiúk testvérek, én vagyok a középső gyerek. Sok időt töltöttem a konyhában, amikor édesanyám főzött, mert érdekelt hogyan varázsolódik az ebédünk az asztalra. Piskótát már hamarabb tudtam készíteni, mint írni, mert annyi mindent láttam és szívtam magamba. Úgy cseperedtem föl, hogy a főzés jelen volt az életemben. Minden nap meleg ételt ettünk. Az étkezések fontos szerepet töltöttek be az életünkben. A főzés mindig a stresszoldás, a kikapcsolódás nekem. Amikor alkothatok. Rájöttem, hogy a marketing és a gasztronómia nagyon közel állnak egymáshoz. Fontos a szépérzék és a professzionálisra való törekvés.

Milyen indíttatásból jelentkeztél A Konyhafőnökbe?

– Én egy multinacionális cégnél dolgoztam akkor, amikor jelentkeztem. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy alkalmas vagyok-e egy ilyen megmérettetésre. Kipróbáltam magam a komfortzónámon kívül, kíváncsi voltam, hogy a szakácsok és gasztronómiában dolgozó emberek között is megállom-e a helyem. Ez egy olyan lehetőség volt számomra, ahol ki tudtam próbálni magam, és függetlenül attól, hogy irodában dolgozom, képest vagyok magam mögé utasítani szakácsokat is. Ez az egész egy kis utazás volt számomra.

Annak ellenére, hogy elég nagy tudással és tapasztalattal vágtál neki a versenynek, tanultál valamit?

– Egy olyan kurzuson vesz részt az ember egy verseny keretein belül, amikor nem tud másra fókuszálni, csak arra összpontosít, ami a keze ügyében van. Éppen ezért hatványozottabban ragad az emberre minden. A séf nagyon sok olyan dolgot mutatott, ami egy picit felnyitotta a szemünket. Nem mondom azt, hogy olyan nagyon sok mindent tanultam volna meg, de azt bizton állíthatom, hogy felnyitotta a szememet, bátrabban nyúlok alapanyagokhoz, és egyszerűen megmutatta azt az oldalát a gasztronómiának, amit addig nem ismertem.

Korábban marketingesként dolgoztál, ez változott az utóbbi időben?

– Marketingesként dolgozom a mai napig, és igencsak szerencsés vagyok, mivel a munkám egyben a hobbim is. Nekem fontos, hogy tartozzak valahova, és hogy legyen egy olyan munkám, ahol használhatom az agyamat, a kreativitásomat, ahol mindennap le kell tenni valamit az asztalra. Én addig tudok vágyakozni a gasztronómia után, amíg nem kötelező, és nem válik a mindennapi életem részévé. Akkor működök jól a gasztronómiában, ha van mellette egy ellenpólus. A kettő szerintem kiegészíti egymást.

Az, hogy szerepeltél ebben a műsorban, egyértelműen hozott pozitívumot és változást az életedben…

– Nagyon sokat köszönhetek A Konyhafőnöknek. Azóta eltelt két és fél év, és az elmúlt időszak rendkívül intenzív volt számomra. A műsor által lehetőség nyílt arra, hogy megmutathassam, mindenféle előképzettség nélkül, ha az ember hisz valamiben és motivált, akkor adódik lehetősége, és eléri a célajit.

Nagyon jól bánsz a szavakkal. Ez a marketing munka velejárója, vagy épp ennek köszönhető? Ezt pedig láthattuk az Ide süss! című műsorban is.

– A marketing egy olyan szakma, ahol a beszéd előtérbe kerül. De őszintén szólva, mindig ilyen voltam. Ahogy már említettem, hárman vagyunk tesók, ott pedig mindenki érvényesülni akar. Persze a munkám is nyilván sokat tett hozzá. Valószínűleg a műsorvezetést is ennek köszönhetem. Hálás vagyok a sorsnak, hogy Hajós András oldalán én vezethettem a műsort. Nagyon érdekes az én történetem, és nyilván mindez annak köszönhető, hogy mertem a döntést meghozni, és bevállalni egy olyan versenyt, ami a komfortzónámon kívül esett.

Mennyire tudtad beleélni magad a versenyzők helyzetébe az Ide süssben? Izgultál értük?

– Ha valaki pontosan tudta, hogy ez miről szól, az én vagyok. Tudtam, mi zajlik le bennük egy-egy feladat kihirdetésekor. Egy ilyen versenyben mindenki jól akar szerepelni, és ez óriási nyomás egy versenyzőre. Nagyon szerettem, és bízom benne, hogy még a jövőben is részese lehetek.

Otthon hogy oszlik fel a főzés a pároddal? Ki áll szívesen a tűzhely mellé?

– Akkor működik jól egy párkapcsolat, ha azonos az érdeklődési kör. Mi azért vagyunk szerencsések, mert mindketten ugyanannyira szeretünk a konyhában tevékenykedni. Nagyon változó, megesik, hogy ő főz, vagy éppen nekem van időm, de gyakran előfordul, hogy együtt készítjük el az ebédet vagy a vacsorát. Mindketten nyitottak vagyunk a gasztronómiára. Talán Orsi többet süt, én pedig többet főzök.

Mi hozott évekkel ezelőtt a fővárosba?

– A munka miatt jöttem Budapestre. De én mindig egy egyszerű vidéki srác vagyok, bár nagyon jó itt a fővárosban, sok emberrel találkozom, rengeteg étterembe jutok el, nyitottabb vagyok a világra. De mégis, ha tehetem, örömmel megyek haza a családomhoz, vagy a Balatonon is szívesen töltöm az időmet.

Idén több nagy név mellett, téged is jelöltek JOY Social Media Award #gasztrovagyok kategóriájában. Milyen érzésekkel töltött el ez az elismerés?

– Az, hogy jelöltek a díjra, azt bizonyítja, hogy jó úton járok. Elismeri az elmúlt két és fél éves munkámat. Én egy egyszerű versenyzője voltam egy gasztroműsornak. Fent tudtam tartani az érdeklődést. Sok ember követ, akiknek példaként szolgálok sok mindenben. Ez hihetetlen a mai napig számomra. Itt pedig a gasztronómiai tematikában kommunikáló embereket díjazták. Az ország legjobb ötben én is benne voltam, óriási nevek mellett, ami nagyon meglepő. Az eddigi munkám megkoronázódik már önmagában azzal, hogy a szakma úgy véli, hogy azon emberek közé tartozom, akik ebben jók.