Marton Adrienn: Nálam a vizualitás születik meg előbb

Marton Adrienn egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket, mi kerüljön a gyermekek uzsonnás dobozába. A TV2 gasztro-műsorvezetője abban is irányt mutat, hogyan lehetne az egészséges alapanyagokat belecsempészni a gyerkőcök étrendjébe. A Recept&Rejtvény magazinnak elárulta, nála az vált be, hogy a klasszikus kedvenceknél, mint például a pizzánál, a hamburgernél és a kakaóscsigánál megtartja az eredeti formát, és a többi hozzávalót változtatja meg, így a nagy mumus, a sóska vagy a spenót is észrevétlenül kerül a kedvencek közé.

– Milyen tanácsokat tudnál adni azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekei visszautasítják az egészséges ételeket?

– Vannak olyan alapanyagok, például a sóska, spenót, amiket a szülők sem túlságosan kedveltek gyerekként, főleg ha próbálták rájuk erőltetni. Ezeket mind újra kell gondolni. A népszerű ételeket, mint a pizza, a csiga vagy a hamburger mindig jó alapot adnak arra, hogy a formát megtartva ne hagyományosan töltsük meg. A felnőttek elsőként az ízt veszik figyelembe, utána a látványt, a gyerekek fordítva működnek. Ha egy kreatív tálalás módot lát, sokkal szívesebben elfogyasztja az amúgy, annyira nem közkedvelt alapanyagot. Mindenképpen érdemes a formákkal játszani, de a hagyományostól elrugaszkodva. Nálam ez bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz.

– A gyermekeidnél mit tapasztaltál ezen a téren?

– A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Egy év a korkülönbség közöttük, mégis mindketten teljesen más személyiségek. A kisebbik gyermekem, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Ő gumicukor és rántott hús függő, de mindig azt mondogatom neki, mindent egyen meg, ami zöld. A nagyobbik fiam, Maxi mindenevő, és rendkívül nyitott. Érdekli és próbálkozik azzal, hogyan kell sushit készíteni, már most benne van az egészségtudatosság.

– Rendkívül szuper recepteket osztottál meg az olvasóinkkal. Ezeknek az elkészítésébe a gyerekeket is bele lehet vonni…

– Mindegyik receptben van egy pici csavar, és tökéletesen megfelelnek a gyerekek uzsonnájára. Mind viszonylag hamar elkészíthető, és javaslom a szülőknek, hogy a gyerkőcöket is vonják bele a főzésbe. Jó érzéssel tölti el az embert, hogy olyan ételeket fogyaszthat, amelyeket saját kezűleg készített el.

– Te kísérletezted ki ezeket a recepteket?

– Az inspirációt én adtam és én főztem le. Viszont csapatban dolgozom, mindenkinek meg van a feladata. Az aktuális trendeket, illetve a hozott és tanult inspirációkat „összegyúrom”, így készül el a végeredmény. Nálam a vizualitás születik meg előbb, utána következik az étel tesztelése, hogy milyen az ízvilága. Ezután szerzi be az instrukcióim alapján a kolléganőm az alapanyagokat, lefőzi és leteszteli több féle módon az ételt. Öten vagyunk, közösen döntjük el, hogy melyik variáció ízlik a leginkább, ezután születik meg a végleges recept. A tálalásban is mindig részt veszek, a fotózást pedig a kolléganőm végzi, aki kiválóan látja az ételeket.

– Mikor kezdtél el csapatban dolgozni?

– Rengeteg megkeresésem van, ami által olyan mennyiségű munka keletkezik, hogy már egyedül képtelenség lenne elvégezni. Hamarosan egy könyvön fogok dolgozni, harmincöt különleges borhoz kell majd ételpárosításokat készítenem. Viszonylag rövid idő áll rendelkezésre ezeknek a lefőzésére, miközben forgatom a TV2-n futó Adri’s Kitchen tévéműsoromat. A gasztronómia nagyon virágzik, és én ezt óriási szeretettel csinálom, az emberek pedig ezt érzik. A negyedik évet taposom, az első 1-1,5 évben a bevásárlástól kezdve egészen az elmosogatásig az én feladatom volt, azt is nagyon szerettem, mert mindig tudtam pontosan, melyik fázisban mi történik. Viszont ahogy jöttek a médiaszereplések, ezzel párhuzamosan pedig a nagy mennyiségű tartalomgyártás, és ha ezt egyedül folytatom, komoly minőségi romláshoz vezetett volna. Képtelenség volt egymagam egy ételen 2-3 tesztet is elvégezni a tökéletes recept megalkotásához. Az én megítélésem szerint a legjobb szakemberekkel dolgozom most együtt.