Egyre nagyobb teret hódít magának a zeller. Divatossá vált a zellerpüré köretként, chipszet is készítenek belőle, és ne feledkezzünk meg a finom levesről sem. Ráadásul egy kis császárszalonnával még magasabb szintre lehet emelni.

Hozzávalók:
- 1 halványító zeller
- 2 burgonya
- 20 dkg császárszalonna)
- 2 ek olívaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0,5 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 l alaplé (hús vagy csontlé)
- 2,5 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál finomliszt
- petrezselyem ízlés szerint apróra vágva
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A császárszalonnát kockára vágjuk és olívaolajon megpirítjuk. (Kell egy kevés olaj, mert a császár könnyen leragad.) A hagymákat is felszeleteljük, és a szalonnával kissé összepároljuk. A szárzellert és a burgonyát is kockára vágjuk és hozzáadjuk. Felöntjük az alaplé egy részével, épp hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Botmixerrel pépesítjük és felöntjük a többi alaplével. A tejszínt elkeverjük 2 ek liszttel és a leveshez öntjük. Sóval, borssal, petrezselyemzölddel ízesítjük és még 5 percig forraljuk.