Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zöldséges falusi bableves

Ezzel a bablevessel egy kicsit visszarepülhetünk az időben. A régi konyhát idézi, még nagyanyáink előszeretettel főztek tartalmas, már-már egytálételként funkcionáló tartalmas ételeket. Manapság lassan feledésbe merülnek ezek a receptek, épp ezért emlékezünk egy kicsit a múltra.

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehérbab
  • 4 közepes szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb fej karalábé
  • étolaj
  • őrölt pirospaprika
  • 4-5 babérlevél
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csomag zellerzöld

Elkészítés:

A babot előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap a babérlevelekkel, fokhagymával és a sóval bő hideg vízben feltesszük főni. Amig fő, megpucoljuk a zöldségeket. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a répákat karikázzuk vagy kockázzuk tetszés szerint, a karalábét is aprítsuk fel kis kockákra. Amikor a bab félig megpuhult, az összes zöldséget hozzáadjuk. Amíg főnek a zöldségek, kevés felhevített olajhoz adunk 1 evőkanál lisztet, pirítjuk, majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Elkeverjük, lehúzzuk a tűzről, majd a levesbe öntjük, és besűrítjük. A zellerzöldet feldaraboljuk, és a legvégén a hozzáadjuk, és elzárjuk a tüzet alatta. Ha szükséges, utána sózunk, fűszerezünk. Forrón tálaljuk.