Ezzel a bablevessel egy kicsit visszarepülhetünk az időben. A régi konyhát idézi, még nagyanyáink előszeretettel főztek tartalmas, már-már egytálételként funkcionáló tartalmas ételeket. Manapság lassan feledésbe merülnek ezek a receptek, épp ezért emlékezünk egy kicsit a múltra.

Hozzávalók:
- 50 dkg fehérbab
- 4 közepes szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej karalábé
- étolaj
- őrölt pirospaprika
- só
- 4-5 babérlevél
- 1 evőkanál liszt
- 1 csomag zellerzöld
Elkészítés:
A babot előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap a babérlevelekkel, fokhagymával és a sóval bő hideg vízben feltesszük főni. Amig fő, megpucoljuk a zöldségeket. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a répákat karikázzuk vagy kockázzuk tetszés szerint, a karalábét is aprítsuk fel kis kockákra. Amikor a bab félig megpuhult, az összes zöldséget hozzáadjuk. Amíg főnek a zöldségek, kevés felhevített olajhoz adunk 1 evőkanál lisztet, pirítjuk, majd a pirospaprikát is hozzáadjuk. Elkeverjük, lehúzzuk a tűzről, majd a levesbe öntjük, és besűrítjük. A zellerzöldet feldaraboljuk, és a legvégén a hozzáadjuk, és elzárjuk a tüzet alatta. Ha szükséges, utána sózunk, fűszerezünk. Forrón tálaljuk.