A magyar konyhában alig használjuk az articsókát. Talán itthon a pizzáról ismerhetik sokan. Most krémlevesként mutatjuk meg, milyen nagyszerű alapanyag ez a különleges felhasználást igénylő zöldség.
Hozzávalók:
- 8 articsóka
- 10 dkg friss spenót
- 5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 5 dkg vaj
- 1 citrom leve
- 1,5 l zöldség alaplé
- kevés olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Levágjuk az articsókák tetejét, majd levesszük a külső, kemény leveleket. Hosszában félbevágjuk, majd negyedekbe, és eltávolítjuk a belső bolyhos rést. Citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljanak. A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben közepes lángon, rászórjuk a keményítőt, és kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzátesszük a lecsepegtetett articsókákat, felöntjük a levessel, és nagyjából 25 percen át főzzük. Ha az articsóka alsó része is átfőtt, akkor turmixgépben lepürésítjük, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott friss spenótot. Sózzuk ízlés szerint, majd átszűrjük. Végül hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot, és fakanállal jól összekeverjük. Forrón, parmezán forgáccsal megszórva tálaljuk.