Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rakott padlizsán

A padlizsánt nagyon keveset használjuk a magyar gasztronómiában, pedig nem csak grillezve, hanem ugyanolyan jól felhasználható rakott formában, mint a kelkáposzta, karfiol és más zöldségeink.

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán
  • 40 dkg darált hús
  • 30 dkg paradicsom
  • 1 kis doboz paradicsompüré
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 dkg rizs
  • 2 tasak mozzarella
  • kb. 5 cl olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt bors
  • bazsalikom
  • oreganó
  • rozmaring

Elkészítés:

A padlizsánokat kb. 1 cm-es vastagra felszeleteljük, sózzuk, 20 percre félretesszük. A rizst a szokásos módon, kevés olajon felhevítjük, kétszeres mennyiségű forró vízzel, sóval, borssal megpároljuk. A finomra aprított vöröshagymát megpirítjuk kevés olajon, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, a darált húst fehéredésig sütjük rajta. Sózzuk, borsozzuk, a paradicsom pürével és kb. 1 dl vízzel ragut főzünk, cukorral, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. A padlizsánokat letörölgetjük, és vékonyan kiolajozott, tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát hirtelen kb. 2 perc alatt elősütjük. Egy sütőtál alját olívaolajjal kikenünk, kirakjuk a fele padlizsánnal, ráhalmozzuk a párolt rizst, majd a húsos ragut, és a maradék padlizsánnal befedjük. A paradicsomokat felszeleteljük, a szeletekkel bevonjuk a padlizsánt, rozmaringgal meghintjük, meglocsoljuk kevés olajjal, és a tetejére karikázzuk a mozzarellát. Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük, ameddig a mozzarella a tetején megpirul. Fóliával letakarjuk, pihentetjük kb. 10 percig, és tálalhatjuk.