A csicseriborsó Ázsiában, Indiában számos ételben megtalálható. A magyar konyha sem nélkülözi,de sokkal kevesebb ételt ismerünk belőle, mint más országokban. Kitűnő alapanyag, salátákon kívül isteni leveshez is. Mint például a paradicsomos változata, ami rendkívül laktató, finom és gyorsan elkészül.

Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 1 csésze csicseriborsó
- 2 ek lencse
- 1 répa
- 1 burgonya
- 1/2 tk bors
- 1/2 tk kurkuma
- 1 ek gyömbér
- 1,5 tk só
- víz
- 4 nagy paradicsom
- 4-5 ek liszt
- 1 ek petrezselyem
- 2 szárzeller
- 2 ek rizs
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a csicseriborsót, ha száraz beáztatjuk , ha konzerv a levét leszűrjük. A lencsét átmossuk, a répát és a burgonyát megtisztítjuk és egészben hagyjuk, majd mindezt egy fazékba vagy kuktába pakoljuk. A borsot, a sót, a kurkumát, a gyömbért, és felöntjük annyi vízzel, ami duplán ellepi. Az edényünket lefedjük, és kuktában kb. 20 fazékban kb. 40 percig főzzük. Egy másik fazékba, annyi vízzel, hogy ellepje, feltesszük a paradicsomot főni. (Ha nincs elég paradicsom, pótoljuk sűrítménnyel.) Ha puha, a másik fazékból kivesszük a szintén megfőtt répát és burgonyát, majd botmixszerrel az egészet lepürésítjük. Hozzákeverjük a lisztet, a felaprított petrezselymet és szárzellert. Ezt is pürésítjük, majd a zöldségpürét hozzáadjuk az első fazék tartalmához, és egy fakanállal elkeverjük. Ezután beletesszük a rizst, és ha szükséges, tovább fűszerezzük. Ha a rizs megpuhult, körülbelül még 10 percig forraljuk, és tálalhatjuk.