A kánikulában senki sem egy forró húslevesre vágyik. Sokkal inkább szeretjük ilyenkor a hűsítő, hideg ételeket. Bár sokan nem is gondolnák, hogy az uborka savanyúságként és szendvicsként más étel alapanyagaként is felhasználható, mi mutatjuk, hogyan lehet ebből egy isteni, ízletes finomságot varázsolni.

Hozzávalók:
- 60 dkg kígyóuborka
- 20 dkg crème fraîche
- 150 ml ásványvíz
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek finomra vágott kapor
- só ízlés szerint
- 2 csipet frissen őrölt fehér bors
- 5 g xantana
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított uborkát nagyobb darabokra vágjuk, turmixgépbe dobjuk, pürésítjük. Hozzáadjuk a créme fraîche-t, a vizet, a kaprot, a fokhagymát, a Xantana port és sóval, borssal ízesítjük. Még egyszer bekapcsoljuk a turmixot. Légmentesen lezárva hűtőbe tesszük pár órára. Tálalás előtt, felhevített, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a tökmagot és ezt szórjuk a leves tetejére.