A hideg, elfoglalt hétköznapokon egy jó forró levesnél nincs tökéletesebb vacsora. Előnyére válik, ha gyorsan elkészíthető. Ilyen a hagymaleves sajtos pirítóssal, ami megmelengeti az esténket.
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj és 1-2 kanál olívaolaj
- 40 dkg vöröshagyma
- 1 ek liszt
- 1,3 liter forró víz
- 1 mk só
- 1/2 mk bors
- 1 tojás sárgája
- reszelt sajt
- pirítós kenyér (francia baguette-ből)
Elkészítés:
Egy öntöttvas lábasban, lassú tűzön megolvasztjuk a vajat az olívaolajjal és hozzáadjuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd lefedve 15 percet pároljuk. Időnként megkeverjük. A fedőt levéve, kb. 30 percig, folyamatos kevergetés mellett, tovább pároljuk, pirítjuk a hagymát, míg aranysárga nem lesz. Ráhintjük a lisztet, habverővel kevergetve felöntjük egy merőkanál forró vízzel, majd hozzáöntjük a maradék forró vizet. Enyhe tűzön minimum 15 percet főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojás sárgáját egy merőkanál hagymalevessel összekeverjük, majd állandó kevergetés mellett, a tűzről levett levesbe öntjük. Tűzálló leveses tálkák aljába helyezzük a pirított baguettet, megszórjuk reszelt sajttal, rámerjük a hagymalevest, majd 5-10 percre betesszük az előmelegített sütőbe, míg a sajt megolvad, és egy kicsit megpirul a tetején.