A magyar konyhában is több olyan leves van, aminek a fő eleme a húsgombóc, de a görögök is tartogatnak finomságokat. Ilyen a rizses húsgombóc levesük is, ami jellemzően rájuk pikáns, citromos ízesítéssel készül.

Hozzávalók:
- 65 dkg darált sertéshús
- 14 dkg rizs
- 3 ek petrezselyem
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 db tojás
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 1,2 l zöldség alaplé
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A darált húst egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a rizst, petrezselymet, az apróra vágott hagymát és a tojások fehérjét. Sóval, borssal ízesítsük, jól összedolgozzuk. Kb. dió nagyságú golyókat formázunk. Egy lábasba a levest az olajjal felfőzzük. Beletesszük a húsgolyókat, felfőzzük, és lefedve kb. 20 percig főzzük, majd fedő nélkül további 10 percet főzzük. A citromlevet elkavarjuk a tojások sárgájával. A húsgolyókat levesszük a tűzről. A forró levesből 1-2 merőkanálnyit a tojás-citromkeverékhez keverünk, majd az egészet az ételhez adjuk, és óvatosan elkavarjuk. Ha szükséges, sóval, borssal utána ízesítünk.