A cékla felhasználása nagyjából kimerül a savanyúságban. Földes íze pedig tökéletes alapanyag húsok mellé, sőt desszertekben is. Most egy krémleves receptben mutatjuk meg, milyen tökéletes alapanyag.
Hozzávalók:
- 4 db közepes cékla (kb. 600 g)
- 1/3 póréhagyma
- 1 kicsi alma
- 1 kicsi krumpli
- 5 dkg vaj
- 3-4 babérlevél
- só
- bors
- 1 l zöldségalaplé
Elkészítés:
Az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát felkockázzuk. Egy mély fazékban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk, és megdinszteljük a póréhagymát, hozzákeverjük a kockára vágott zöldséget és az almát. Megfűszerezzük, majd pároljuk őket együtt néhány percig, míg össze nem érnek kicsit az ízek. Felöntjük az alaplével és közepes hőfokon, lefedve addig főzzük, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel összeturmixoljuk a levest úgy, hogy kissé maradjon darabos. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét, ez ugyanis kiemeli az ízeket. Mi tejföllel kínáljuk.