Ha körülnézünk a nemzetközi konyhákban, számos különleges levessel találkozhatunk. Ilyen ez a portugál káposztaleves is, ami más, de nagyon ízletes, mint amit itthon megszoktunk.
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma (közepes)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 ek sertészsír
- 4 krumpli
- 2 marhahúsleves kocka
- 1 füstölt ízű kocka
- 1 pörkölt ízesítő kocka
- 1 közepes kelkáposzta
- 1 szál csípős füstölt kolbász
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- majoránna
- őrölt kömény
- cayenne bors
- 1 mk szódabikarbóna
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket fokhagymapréssel kinyomjuk és egy kanál zsíron megdinszteljük. A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és rövid ideig együtt pirítjuk a hagymával, fokhagymával. Amikor a hagyma már megfonnyadt, a krumplit is többször átforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a krumplikat, majd beletesszük a háromféle leveskockát, és addig főzzük, amíg a krumpli szétfő benne. A kelkáposztát leveleire szedjük, kivágjuk a torzsáját és a nagy ereket. A leveleket hármasával-négyesével feltekerjük és fűszál vékonyságúra szeleteljük. A csípős füstölt kolbászt vékony karikákra, a kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk. Amikor a krumpli már szétfőtt, levesszük a gázról és krumplitörővel a krumplikat összetörjük, majd botmixerrel, vagy elektromos habverővel pürésítjük. Ekkor ízlés szerint teszünk bele őrölt borsot, őrölt pirospaprikát, morzsolt majoránnát, őrölt köményt és cayenne borsot. Beletesszük a vékonyra vágott kelkáposzta leveleket, és egy kávéskanál szódabikarbónát, hogy a zöld levél zöld maradjon, és feltesszük főzni. Közben egy kanál zsírt hevítünk egy teflon serpenyőben, beletesszük a kolozsvári szalonna kockákat és a kolbászkarikákat. Jól megpirítjuk őket és amikor a leves majdnem kész, hozzáöntjük.