Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Caldo verde, azaz portugál kelkáposztaleves

Ha körülnézünk a nemzetközi konyhákban, számos különleges levessel találkozhatunk. Ilyen ez a portugál káposztaleves is, ami más, de nagyon ízletes, mint amit itthon megszoktunk.

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma (közepes)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 4 krumpli
  • 2 marhahúsleves kocka
  • 1 füstölt ízű kocka
  • 1 pörkölt ízesítő kocka
  • 1 közepes kelkáposzta
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • bors
  • őrölt pirospaprika
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • cayenne bors
  • 1 mk szódabikarbóna

Elkészítés:

A hagymákat apróra vágjuk, a fokhagyma gerezdeket fokhagymapréssel kinyomjuk és egy kanál zsíron megdinszteljük. A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és rövid ideig együtt pirítjuk a hagymával, fokhagymával. Amikor a hagyma már megfonnyadt, a krumplit is többször átforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a krumplikat, majd beletesszük a háromféle leveskockát, és addig főzzük, amíg a krumpli szétfő benne. A kelkáposztát leveleire szedjük, kivágjuk a torzsáját és a nagy ereket. A leveleket hármasával-négyesével feltekerjük és fűszál vékonyságúra szeleteljük. A csípős füstölt kolbászt vékony karikákra, a kolozsvári szalonnát apró kockákra vágjuk. Amikor a krumpli már szétfőtt, levesszük a gázról és krumplitörővel a krumplikat összetörjük, majd botmixerrel, vagy elektromos habverővel pürésítjük. Ekkor ízlés szerint teszünk bele őrölt borsot, őrölt pirospaprikát, morzsolt majoránnát, őrölt köményt és cayenne borsot. Beletesszük a vékonyra vágott kelkáposzta leveleket, és egy kávéskanál szódabikarbónát, hogy a zöld levél zöld maradjon, és feltesszük főzni. Közben egy kanál zsírt hevítünk egy teflon serpenyőben, beletesszük a kolozsvári szalonna kockákat és a kolbászkarikákat. Jól megpirítjuk őket és amikor a leves majdnem kész, hozzáöntjük.