A zellert nagyon keveset használjuk. A zöldséges- és a húslevesekben találkozunk vele, pedig akár főszereplő is lehet egy ételben. Ilyen a zellelkrémleves, amiben a jellegzetes ízét tompítottuk egy kevés burgonyával.
Hozzávalók:
- fél zellergumó
- 2 kisebb burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- só
- kevés petrezselyem
- reszelt sajt
- tejszín
Elkészítés:
A burgonyát és a zellert egyforma kockákra vágjuk, a hagymákat megpucoljuk. Egy kisebb fazékba vizet engedünk, úgy egy liternyit, és beletesszük a zellert, burgonyát, a hagymákat egészben, valamint a két babérlevelet, és nagyjából 2 kávéskanál sót. Feltesszük főni. Ha a burgonya és a zeller puha, kivesszük a levesből a vöröshagymát és a babérlevelet. Beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet (bár igazából nem is kell apróra vágni, a mixer úgyis megteszi), és az egészet összeturmixoljuk. Ezután kevés tejszínnel még tovább krémesítjük, és még egyszer felforraljuk. Tálalásnál sajtot reszelünk a tányérba, és erre merjük a forró levest.