Hús nélküli lasagne? Igen! Számos zöldség alkalmas arra, hogy ennek az isteni olasz tésztaételnek a fő alapanyagaként legyen fölhasználva. Most az avokádó kapta a főszerepet. És mint oly sok ételben, ebben is remekül „helyt áll”.
Hozzávalók:
- 15-20 lasagna tésztalap
- 2-3 avokádó
- 20 dkg trappista sajt kockázva + 10 dkg a tetejére
- só
- bors
A besamelhez:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A besamelhez a vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön pirítjuk. Amikor habzik, hozzáadjuk a felforrósított tejet, és gyorsan elkeverjük. 2 percig forraljuk. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Az avokádó meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy hőálló edény aljára teszünk egy keveset a besamelből. Kicsit sózzuk, borsozzuk a szószt. Erre fektetünk pár tészta lapot. Majd ismét szósz, avokádó, sajt, tészta, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére besamel kerül, amit még alaposan megszórunk sajttal, majd 30 perc alatt készre sütjük.