Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál 10%-os ételecet
1 dl étolaj
3 dl víz
3 dkg élesztő
2 gerezd fokhagyma
6 szem olívabogyó

Elkészítés:

A langyos liszteket átszitáljuk egy tálban, hozzáadjuk a sót, cukrot, ecetet. Az étolajat, langyos vizet a közepébe locsoljuk, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és alaposan átdagasztjuk, amíg közepesen kemény tésztát kapunk. 45 percig langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagyma és felaprított olívabogyót, és ezekkel is jó alaposan összedagasztjuk. Újabb 45 percig pihentetjük.
Majd kiborítjuk egy deszkára, veknit formázunk belőle, a tetejére vágunk 2-3 metszést, 30 percig lefedve a melegedő sütő tetején pihentetjük. Bespricceljük vízzel a kenyeret és az edény falát is, és a 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt pirosra sütjük.