Hozzávalók:

50 dkg BL 80 liszt

2 tk só

2 ek mogyoróolaj

2 ek mogyoróliszt

25 dkg öregtészta

1 dkg friss élesztő

kb. 3 dl víz

8 dkg mogyoró

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, konyharuhára öntjük, majd a ruha segítségével ledörzsöljük a barna héját. Ezután felaprítjuk, vagy durvára törjük.

A tészta hozzávalóit a mogyoró kivételével a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és egy nem túl lágy kenyértésztát dagasztunk, a mogyorót csak a dagasztás utolsó perceiben adjuk hozzá.

Kelesztőtálba tesszük kelni. 30 perc után a tésztát visszagyúrjuk rugalmas cipóvá. Újabb 15-20 percig pihentetjük.

Lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk. Vastagabb bagettet formázunk belőlük. Letakarjuk és kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a tésztákat megcsavarjuk, pont úgy, mint mikor vizes ruhát csavarunk ki.

Sütőpapíros tepsire fektetjük, és letakarva tovább kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A megkelt kenyértésztát alaposan lepermetezzük vízzel és a forró sütőbe toljuk. 10 perc után a hőfokot 200 fokra mérsékeljük. További 30 percig sütjük. A kész kenyereket rácsra tesszük hűlni.