Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt
2 tk só
2 ek mogyoróolaj
2 ek mogyoróliszt
25 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
8 dkg mogyoró
Elkészítés:
A mogyorót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, konyharuhára öntjük, majd a ruha segítségével ledörzsöljük a barna héját. Ezután felaprítjuk, vagy durvára törjük.
A tészta hozzávalóit a mogyoró kivételével a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és egy nem túl lágy kenyértésztát dagasztunk, a mogyorót csak a dagasztás utolsó perceiben adjuk hozzá.
Kelesztőtálba tesszük kelni. 30 perc után a tésztát visszagyúrjuk rugalmas cipóvá. Újabb 15-20 percig pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk. Vastagabb bagettet formázunk belőlük. Letakarjuk és kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a tésztákat megcsavarjuk, pont úgy, mint mikor vizes ruhát csavarunk ki.
Sütőpapíros tepsire fektetjük, és letakarva tovább kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A megkelt kenyértésztát alaposan lepermetezzük vízzel és a forró sütőbe toljuk. 10 perc után a hőfokot 200 fokra mérsékeljük. További 30 percig sütjük. A kész kenyereket rácsra tesszük hűlni.