Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Cozombolis Péter felesége, Gréti: Hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel

Cozombolis Péter szerencsés helyzetben van, hiszen felesége imád a konyhában tevékenykedni. Gréti előtt nincs lehetetlen, a legbonyolultabb ételeket is szívesen elkészíti, ám a hétköznapokon főképp a gyorsan „összedobható” finomságokat részesíti előnyben. Imád főzni, de a sütés mégis közelebb áll hozzá. Jó ideje felhagyott az egészségtelen alapanyagokkal, és a fehér lisztet már csak nagyon ritkán használja. Amióta felfigyelt a vegán nyers süteményekre, családjának is kizárólag ilyen édességeket készít. A Recept&Rejtvény magazin olvasóival egyik kedvencét is örömmel osztotta meg.

Mennyire jellemző a hétköznapokra vagy a hétvégékre, hogy közösen étkeztek?

– Próbálok arra törekedni, hogy legalább hétvégén együtt üljünk az asztalhoz, de sajnos ez csak ritkán fordul elő. Nálunk az étkezésekre főképp az a jellemző, hogy mindenki akkor eszik, amikor éhes. Ezt már megszoktuk, ilyen az életünk, hiszen ahányan vagyunk, szinte annyi felé mozgunk. Gyakran az estéket nem is töltjük otthon, van, hogy az én vagy a Peti anyukájánál vagyunk. Nekem, mint anyának fontos lenne, de nem tudjuk megoldani.

Közösségi oldalaidból egyértelműen kiderül, hogy nagyon szeretsz a konyhában tevékenykedni. Honnan jött a sütés és a főzés szeretete?

– Bevallom őszintén, én nem úgy nevelkedtem, az én esetemben nem gyerekkorból, otthonról jött a főzőtudományom. A nagymamám, és az ő anyukája is cukrász volt, talán ezért is kedvesebbek számomra a sütemények elkészítése. Nem csak enni imádom, hanem elkészíteni is.

Nyers vegán sütit készítettél az olvasók számára. A hagyományos édességekről miért váltottál át erre?

– Pár évvel ezelőtt figyeltem fel a nyers édességekre. Az tetszett meg főképp bennük, hogy mivel nem esnek át semmilyen hőkezelésen, ezért a vitaminok benne maradnak. Ráadásul azt tapasztaltam a családtagjaimon, hogy ebből sokkal kevesebbet fogyasztunk el, mert sokkal tartalmasabbak és töményebbek, mint a hagyományos édességek. Amikor váltottam, pont ez a süti volt az, amivel először próbálkoztam. Nagyon fontos volt az is számomra, hogy olyan alapanyagokból készüljön, ami könnyen beszerezhető bárhol. Mindent lecseréltem az egészséges változatra, egy kivételével, ugyanis a nokedlit a családom kizárólag a fehér lisztből hajlandó elfogyasztani. (nevet)

Sokat kísérleteztél, mire megtanulták más lisztekkel dolgozni?

– Próbálkoztam sokat, igyekeztem kitapasztalni, melyik desszerthez vagy ételhez mi a jó. A palacsintát például zablisztből vagy zöldbanán lisztből készítem. Persze ízben nem ugyanolyan, mint a hagyományos változat, de egy idő után meg lehet szokni. A zablisztet például én magam állítom elő, otthon szoktam ledarálni, mert készen sokkal drágább, és pontosan ugyanosan vásárolható meg a boltokban, mint amit én csinálok. A zöldbanán lisztet ajánlom mindenkinek a piskóták és a muffinok elkészítéséhez is, és rövidebb idő alatt sül meg, mint a fehér lisztes változat. Minden szervezet más, minden étel máshogy hat. Én azt tapasztaltam, hogy lefárasztott, leterhelt, elálmosított, ha fehér lisztes ételeket ettem. Amikor ezt elhagytam, az ötödik, hatodik napon észrevettem, hogy sokkal több energiám volt. Korábban nehéz volt mindig a gyomrom, de ez is elmúlt egy pillanat alatt. Hiszek abban, hogy az vagy, amit megeszel.

Mit jelent számodra a főzés?

– Nagyon élvezem minden pillanatát, és óriási boldogság számomra, ha a családomnak örömet tudok okozni egy-egy étellel. A sütés egyébként különösen kikapcsol. Mindig is úgy gondoltam, egy gyereknek már minél kisebb korában meg kell tanulni főzni. A gyerekeimmel is így vagyok, a 18 éves nagyfiam 9 éves kora óta önállóan süt-főz. A kislányom is mindig velem van, és bár lehet, hogy kicsit lassabban haladunk, és macerásabb, mégis imádom.

Említetted, fontos számodra, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokból főzz és süss. Hol szoktál vásárolni? Vannak bejáratott üzleteid, ahova mindig visszatérsz?

– Nagyon szeretem a piacokat. Főleg olyan helyeken szeretek vásárolni, ahol a vidéki termelők is helyet kapnak, mert akkor tudom, hogy minőségi alapanyagot vásárolhatok. A húsokra is rendkívül odafigyelek, fontos számomra a minőség. Inkább többet fizetek érte, de tudjam, hogy jót eszünk. De mi is megesszük a paprikás krumplit, csak az nem mindegy, hogy milyen százalékban étkezik jól az ember.

Hogy oldod meg az étkezéseket, minden nap főzöl?

– Általában igen, de kétnaponta biztosan. Sajnos gyakran látom, hogy mások milyen nehézségekkel küzdenek. Én őszintén mondom, boldog vagyok, hogy meg tudom venni a húst, a zöldségeket, mindent, amit enni szeretnénk. Annak is örülök, hogy nekem vannak edényeim, mert van, akinek még az sincs, vagy csak nagyon kevés.

A gyorsan elkészíthető ételeket részesíted előnyben?

– Bármit szívesen megfőzök, a bonyolultabb ételektől sem riadok vissza, ám ha időm úgy engedi, akkor szívesebben választok olyat, amit hamar a család elé tudok tenni. A rohanós hétköznapokon mindenképpen így főzök, legyen meg fél óra alatt, hétvégére maradhat az időigényesebb is.