Hozzávalók:

A tésztához:

13 dkg tönkölybúza liszt

5 dkg mandula liszt

5 dkg cukor

1 tojás

A csokoládés réteghez:

10 dkg étcsokoládé

8 dkg kakaós keksz – darálva

1 evőkanál olaj

A tökös töltelékhez:

30 dkg sütőtök püré (kb. 1kg tisztítva, sütve)

2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

15 dkg mascarpone

2 tojás

7 dkg cukor

1 csomag vaníliás pudingpor-főzhető fajta

a tetejére-opcionális sütőtök chips és fahéj

Elkészítés:

A tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojással tésztává gyúrjuk. Kb. 1/2 órára hűtőszekrénybe kerül.

Miután áthűlt, enyhén lisztezett munkalapon téglalapra nyújtjuk és egy hosszúkás piteformába simítjuk, aminek a mérete 13×36 cm. Villával megszurkáljuk a tésztát.

A csokoládés réteghez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és apránként hozzákeverjük a darált kekszet. A sűrű, de jól kenhető masszát rásimítjuk a kinyújtott tésztára. Hűtőszekrénybe hűtjük, míg a tökös krém elkészül.

A megtisztított felkockázott tököt beleforgatjuk a fűszerkeverékbe és egy sütőtálban megsütjük, majd összeturmixoljuk.

A mascarponét habosra keverjük a cukorral, tojással, majd belekeverjük a sütőtököt, hozzáadjuk por alakban a pudingport, alaposan összeforgatjuk.

A tökös krémet rásimítjuk a csokoládés rétegre, teljesen megtöltve a formát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsült.

Sütőtök chipshez a megtisztított sütőtököt vékonyan leszeljük, mézeskalács fűszerbe forgatjuk, majd aszalóban több órán át megszárítjuk.