Hozzávalók:
A tésztához:
13 dkg tönkölybúza liszt
5 dkg mandula liszt
5 dkg cukor
1 tojás
A csokoládés réteghez:
10 dkg étcsokoládé
8 dkg kakaós keksz – darálva
1 evőkanál olaj
A tökös töltelékhez:
30 dkg sütőtök püré (kb. 1kg tisztítva, sütve)
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg mascarpone
2 tojás
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor-főzhető fajta
a tetejére-opcionális sütőtök chips és fahéj
Elkészítés:
A tésztához a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojással tésztává gyúrjuk. Kb. 1/2 órára hűtőszekrénybe kerül.
Miután áthűlt, enyhén lisztezett munkalapon téglalapra nyújtjuk és egy hosszúkás piteformába simítjuk, aminek a mérete 13×36 cm. Villával megszurkáljuk a tésztát.
A csokoládés réteghez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal és apránként hozzákeverjük a darált kekszet. A sűrű, de jól kenhető masszát rásimítjuk a kinyújtott tésztára. Hűtőszekrénybe hűtjük, míg a tökös krém elkészül.
A megtisztított felkockázott tököt beleforgatjuk a fűszerkeverékbe és egy sütőtálban megsütjük, majd összeturmixoljuk.
A mascarponét habosra keverjük a cukorral, tojással, majd belekeverjük a sütőtököt, hozzáadjuk por alakban a pudingport, alaposan összeforgatjuk.
A tökös krémet rásimítjuk a csokoládés rétegre, teljesen megtöltve a formát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsült.
Sütőtök chipshez a megtisztított sütőtököt vékonyan leszeljük, mézeskalács fűszerbe forgatjuk, majd aszalóban több órán át megszárítjuk.