Hozzávalók:
3 húsos kápia paprika
10 dkg dió
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 szelet szikkadt kenyér, beáztatva, majd kinyomkodva
2 evőkanál paradicsompüré
2 kávéskanál cukor
1 citrom leve
1 dl olívaolaj
só
bors
Elkészítés:
A kápia paprikát sütőlapra tesszük, és forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Műanyag dobozba tesszük, lezárjuk, és 10-15 percet pihentetjük, majd kicsumázzuk, bőrét lehúzzuk.
A diót a köménnyel, a pirospaprikaval és a fokhagymával pépesítjük, hozzáadjuk a kenyeret, a sült paprikát, majd a cukrot, a paradicsompürét és a citromlét. Alaposan összeturmixoljuk. Most lassan hozzáadjuk az olajat, állandóan keverve, sózzuk, borsozzuk.
A kenyérszeleteket mindkét oldalán megpirítjuk, ráhalmozunk a krémből, és petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.