Hozzávalók:

1 egész főtt sonka (csontozatlan, vágatlan)

Az édes forró mézes mustáros mázhoz:

3 evőkanál édes, forró mézes mustár (barna mustár és méz)

2 evőkanál barna cukor

Kb. 50 szegfűszeg

vagy a mézes kakukkfüves mázhoz:

3 evőkanál olvasztott vaj

2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű (vagy 2 teáskanál száraz)

60 ml almaecetet

60 ml méz

1 evőkanál barna cukor

1 teáskanál Worcheste szósz

1 narancs

Elkészítés:

Az előzőleg megfőzött sonkát a hűtőből a sütés előtt annyi idővel kivesszük, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

A sütőt 150 fokra előmelegítjük (nem kell nagy hőmérséklet, mert nem most főzzük, csak melegítjük, illetve a nagyobb hőmérsékleten fennáll a veszélye a sonka kiszáradásának).

A sonkát a zsírosabb oldalával felfelé egy vágódeszkára tesszük, és szép párhuzamos vonalakkal bevagdossuk a bőrét (a húsát ne vágjuk be!) Egyenletesen a mély barázdákba szurkáljuk a szegfűszeget.

Elkészítjük a mázat. Ha édes mustár mázzal szeretnénk bekenni a sonkát, ahhoz elkeverjük a mustárt és a barna cukrot egy kis tálban.

Ha inkább a kakukkfüves mázat választjuk, összekeverjük a kakukkfüvet a forró olvasztott vajjal és néhány percig állni hagyjuk. Egy kis serpenyőben magas hőfokon felforraljuk az almaecetet – nagy része elpárolog -, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakukkfüves vajat. Hozzáadjuk a mézet, a barna cukrot és a Worchester szószt.

Egy sütőecsettel egyenlegesen bekenjük a választott mázzal a sonkát. Sütőtepsibe helyezzük, a sütőbe toljuk és kb. másfél óráig „sütjük”. Egy óra elteltével ellenőrizzük, hogy szépen karamellizálódik-e rajta a mézes máz. Ha félő, hogy túlságosan megpirulna a sütési idő végére, akkor alufóliával lefedjük.

Másfél óra elteltével – ha még nem elég piros a teteje – grill fokozatra kapcsolunk és néhány perc alatt szépen megpirítjuk. A sonkát kivesszük a sütőből, frissen facsart narancslével meglocsoljuk és a tálalás előtt 15 percig hagyjuk pihenni. Szépen kicsontozzuk és felszeleteljük.