Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Zeppole, avagy Szent József fánkja

Amikor azt gondolnánk, már nincs olyan fánk, amit még nem ismerünk, tévedünk. A Zeppole, vagyis a Szent József fánkja is olyan, ami a magyar konyhában nem igen gyakran fordul elő. Mutatjuk, milyen nagyszerű édesség.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 7 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • porcukor
  • olaj a sütéshez

A krémhez:

  • 5 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 egész rúd vanília

Elkészítés:

A krémhez tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, és belekeverjük a lisztet. Közben a tejet felforraljuk a kikapart vaníliával, majd hozzáadjuk a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni. Melegítsünk egy mélyebb edényben 2,5 dl vizet, beledobjuk a vajat és felforraljuk. Levesszük a tűzről, gyorsan belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és pár percig szárítjuk a keveréket. Kiöntjük egy tálba és megvárjuk, míg langyos lesz, ezután hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, egy csíkos fejű nyomózsákba adagoljuk. Sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket vágunk ki, bekenjük egyesével olajjal, és a közepükre nyomunk spirál alakban egy tésztakupacot. Egy fazékban bőséges mennyiségű olajat 170 fokra hevítünk, és a lapocskákról kés segítségével lecsúsztatjuk a tésztahalmokat, amit közepes lángon többször forgatva egyenletesen megsütünk. Ha kész, kiszedjük papírtörlőre, hogy feligya a felesleges zsiradékot. Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskákról egy kés segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Közepes lángon folyamatosan forgatva egyenletes színre sütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük, majd megszórjuk porcukorral, és mindegyiket megtöltjük a krémmel.