Amikor azt gondolnánk, már nincs olyan fánk, amit még nem ismerünk, tévedünk. A Zeppole, vagyis a Szent József fánkja is olyan, ami a magyar konyhában nem igen gyakran fordul elő. Mutatjuk, milyen nagyszerű édesség.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 citrom
- porcukor
- olaj a sütéshez
A krémhez:
- 5 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1 egész rúd vanília
Elkészítés:
A krémhez tojásokat a cukorral verjük kifehéredésig, és belekeverjük a lisztet. Közben a tejet felforraljuk a kikapart vaníliával, majd hozzáadjuk a cukros-lisztes tojássárgájához. Ezután gőz fölött addig keverjük, amíg annyira besűrűsödik, hogy egy kanál hátulján bevonatot képez. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és időnként megkevergetve, hagyjuk kihűlni. Melegítsünk egy mélyebb edényben 2,5 dl vizet, beledobjuk a vajat és felforraljuk. Levesszük a tűzről, gyorsan belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és pár percig szárítjuk a keveréket. Kiöntjük egy tálba és megvárjuk, míg langyos lesz, ezután hozzáadjuk a cukrot, a citrom lereszelt héját, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat is. Amikor már egy teljesen homogén tésztát kapunk, egy csíkos fejű nyomózsákba adagoljuk. Sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket vágunk ki, bekenjük egyesével olajjal, és a közepükre nyomunk spirál alakban egy tésztakupacot. Egy fazékban bőséges mennyiségű olajat 170 fokra hevítünk, és a lapocskákról kés segítségével lecsúsztatjuk a tésztahalmokat, amit közepes lángon többször forgatva egyenletesen megsütünk. Ha kész, kiszedjük papírtörlőre, hogy feligya a felesleges zsiradékot. Vágjunk ki sütőpapírból 8 cm-es négyzeteket, mindegyiket kenjük be egy kis olajjal, és a közepükre nyomjunk spirál alakban egy tésztakupacot. Melegítsünk fel bőséges mennyiségű olajat kb. 170 fokra egy sütőedényben, és a kis négyzet lapocskákról egy kés segítségével csúsztassuk bele a tészta-halmokat, egyszerre nem több mint 3-4 adagot. Közepes lángon folyamatosan forgatva egyenletes színre sütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük, majd megszórjuk porcukorral, és mindegyiket megtöltjük a krémmel.