A magyar konyha egyik tradicionális étele a lecsó. A franciáknak és a törököknek is van lecsójuk, csak kicsit másként készítik. Törökországban menemen névre hallgat ez az isteni zöldséges ragu, amivel új ízeket vihetsz a hétköznapjaidba.
Hozzávalók:
- 40 dkg paradicsom
- 1 piros- vagy zöldpaprika
- 2 fej vöröhagyma
- 1-2 chili paprika (elhagyható)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só
- bors
- oregánó vagy petrezselyem
- 4 tojás
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk, kimagozzunk, félbevágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a paprikával és a csilivel kevés olajon, fedő alatt megdinszteljük. Megborsozzuk, és puhára pároljuk, amíg majdnem teljesen elpárolog a leve. A paradicsomot szintén apróra vágjuk (lehúzhatjuk a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében, alacsony lángon, fedő alatt (ha télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá). Az apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót vagy petrezselymet a vége felé adjunk csak hozzá. A török elkészítés szerint a tojást ráütjük még melegen, levesszük a fedőt, és csak lágyra engedjük sülni a tükörtojást.