Hozzávalók:
30 dkg rizs
10 dkg sajt
25 szőlőlevél
0,5 csokor menta
0,5 csokor petrezselyem
majoránna ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 citromból nyert citromlé
1 dl extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A rizst a szokott módon feltesszük főni sós vízben.
Közben a szőlőleveleket megmossuk, szárait levágjuk, félretesszük csepegni. A kevésbé szép, túl cakkos leveleket vékonyan felcsíkozzuk, és a rizs főzővizébe dobjuk (3-5 darabot).
A sajtot apróra kockázzuk, a zöldfűszereket felaprítjuk.
Az olívaolajat egy csipet sóval, az összezúzott fokhagymával és a citromlével elkeverjük.
A készre főtt rizst összekeverjük a felaprított zöldfűszerekkel, borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk. Még forrón hozzákeverjük a felkockázott sajtot, és alaposan elkeverjük. Kissé „pókhálós” masszát kapunk.
Az első szőlőlevelet a fényes oldalával lefelé magunk elé terítjük. Egy evőkanálnyit teszünk rá a masszából, majd a két oldalát felhajtva a szárától, a hegyéig feltekerjük. Majd szépen sorban a többit. A kis csomagocskákat szorosan tűzálló tálba helyezzük, meglocsoljuk az olajos-citromos páccal, és alufóliával lefedve irány a sütő.