Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Töltött szőlőlevél, Sarma

A régi konyhában nem csak a káposztát, hanem a szőlőt, sőt, sok helyen a karalábé levelet is használták töltésre. Ezzel az étellel éppen azokat az időket szeretnénk felidézni. És miért ne lehetne a mai modern világban is használni a jól bevált praktikákat?

Hozzávalók:

  • 30 dkg sós lében értelt szőlőlevél
  • 1 bögre rizs (2,5 dl)
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 1 ek szárított menta
  • olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 tk fahéj
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

Alaposam megmossuk a rizst, majd leszűrjük. A fokhagymát és a paradicsomot ráreszeljük. A vöröshagymát, az újhagymát, a petrezselyem leveleit felaprítjuk, hozzászórjuk a mentát, és elkeverjük a rizzsel. Ráöntjük az olajat, megsózzuk, borsozzuk, a fahéjat és a fenyőmagot is beleszórjuk. Lemossuk a készen vásárolt szőlőleleveleket. A megmaradt petrezselyem szálakkal kirakunk egy lábast. Körülbelül 1 evőkanállal rakunk a szőlőlevelekere, és szorosan feltekerjük, egymás mellé helyezzük az edényben. Végül meglocsoljuk a citrom levével, és felöntjük úgy vízzel, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Kis lángon 20 percig főzzük, majd ha már forrásban van, további 15 percig pároljuk készre.