A régi konyhában nem csak a káposztát, hanem a szőlőt, sőt, sok helyen a karalábé levelet is használták töltésre. Ezzel az étellel éppen azokat az időket szeretnénk felidézni. És miért ne lehetne a mai modern világban is használni a jól bevált praktikákat?
Hozzávalók:
- 30 dkg sós lében értelt szőlőlevél
- 1 bögre rizs (2,5 dl)
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 paradicsom
- 2 duci gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál fenyőmag
- 1 ek szárított menta
- olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk fahéj
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Alaposam megmossuk a rizst, majd leszűrjük. A fokhagymát és a paradicsomot ráreszeljük. A vöröshagymát, az újhagymát, a petrezselyem leveleit felaprítjuk, hozzászórjuk a mentát, és elkeverjük a rizzsel. Ráöntjük az olajat, megsózzuk, borsozzuk, a fahéjat és a fenyőmagot is beleszórjuk. Lemossuk a készen vásárolt szőlőleleveleket. A megmaradt petrezselyem szálakkal kirakunk egy lábast. Körülbelül 1 evőkanállal rakunk a szőlőlevelekere, és szorosan feltekerjük, egymás mellé helyezzük az edényben. Végül meglocsoljuk a citrom levével, és felöntjük úgy vízzel, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Kis lángon 20 percig főzzük, majd ha már forrásban van, további 15 percig pároljuk készre.