A thai konyha egyik sajátossága, hogy gyorsan elkészülnek az ételek. Nos, ki ne szeretné, ha egy hosszú munkanap után csak néhány percet kellene tölteni a konyhában? Erre a kókuszos csirkelevesre is jellemző a villámgyors kifejezés, ami a hideg estéket bearanyozza fantasztikus ízvilágával.
![](https://resr.hu/wp-content/uploads/2025/02/csirkeleves_.jpg)
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell
- 6-8 galanga gyökér
- 4-6 evőkanál halszósz
- 4-5 lime leve
- 4-8 csilipaprika összezúzva
- 4 limelevél (kaffir)
- 3 bögre csirkealaplé
- 3 bögre kókusztej
- 2 szár citronella
- 2 bögre gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 evőkanál barnacukor vagy pálmacukor
- 1 marék korianderlevél
Elkészítés:
A csirkealaplevet besűrítjük: egy serpenyőben felforraljuk és közepes hőmérsékleten addig melegítjük, amíg a felére csökken a folyadék mennyisége. A citronellát megmossuk, levágjuk a szárát, és felszeleteljük, majd a késünk oldalával összemorzsoljuk. A galanga gyökeret hámozás nélkül felszeleteljük, a megmosott és szárazra törölt csirkemellet felkockázzuk, a gombát felszeleteljük, a hagymát felaprítjuk, a csilit összezúzzuk. Egy fazékba tesszük a citronellát, a galangát, az apróra tört lime-levelet, a kókusztejet és a csirkelevet, majd felforraljuk alacsony hőfokon. Hozzáadjuk a gombát, a hagymát és a csirkét. Amennyiben túl sűrű a leves, még egy kis csirkelevet vagy vizet. Közepes lángon addig főzzük, amíg a csirke 15-20 perc alatt megfő. Hozzáadjuk a csilit, és még 2-3 percig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a lime-ok levét, a halszószt és a cukrot, végül elkeverjük, és megszórjuk korianderrel.