A gombalevesre is igaz, megszámlálhatatlan elkészítési módja van. De mint oly sok étel, ez is úgy jó, ha gazdagon tartalmaz alapanyagokat.
Hozzávalók:
- csirkeaprólék vagy a csirke bármely része
- 2 ek étolaj
- 40 dkg sampinyon gomba
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fej hagyma
- 1 ek liszt
- só, bors ízlés szerint
- 2 1/2 l víz
- 1 csésze rizs
- 2/3 pohár tejszín vagy tejföl
- 1 babérlevél
- friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
A csirkeaprólékot vagy magát a csirkehúst kisebb darabokra vágjuk, majd olajon fehéredésig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, aprított hagymát. Gyakran kevergetve 10 percig együtt pirítjuk. A megmosott, leszárított, szeletelt gombát ezután hozzákeverjük a dinsztelődő csirkehúshoz. Amikor a gomba már elfőtte a nedvességét (10-12 perc), meghintjük 1 ek liszttel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk. Ezután beletesszük a rizst, felöntjük forró vízzel, és takaréklángon 45 percig főzzük. A vége felé ízesítjük babérlevéllel és petrezselyemzölddel. Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemmel.