Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Színes édes zsemle

Gyakran okoz gondot egy szülőnek, mit csomagoljon a gyereknek az iskolába uzsonnára. Ez a színes édes zsemle tökéletes lehet, mert más, mint a boltban megvásárolható, szinte üres zsemle. Kis vajjal megkenve ízes, harapható, laktató péksütemény.

Hozzávalók:

  • 4 bögre fehér finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 6 dkg kristálycukor + egy teáskanál
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 5 dkg színes tortadara
  • a tetejére egy tojás sárgája elkeverve egy mokkáskanál tejjel

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögre langyos tejbe, amibe előzőleg elkevertünk egy teáskanál cukrot. Hagyjuk az élesztőt felfutni. Egy nagyobb tálba belemérjük a lisztet, a cukrot, a sót, majd az egészet összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, de ha nem is olvasztjuk, akkor legalább jó puha legyen. Ezután az összes többi hozzávalóval lágy tésztát dagasztunk, melyet letakarva félreteszünk, és fél órát kelesztjük meleg helyen, de legalább szobahőmérsékleten. Ezután lisztezett felületre borítjuk a tésztát, nyolc részre vágjuk, és gombócokká formázzuk őket, melyeket egy picit ellapítunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, majd bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alul-felül sütés programra. A zsemléket letakarva további 15 percig kelesztjük, kereszt alakban bevágjuk a tetejüket, megkenjük őket a tojásos tejes keverékkel, és körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük őket.