Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szaftos áfonyás pite

Nagyon kevesen használják az áfonyát. Az őszies időben a színe, az íze pedig nagyon passzol az évszakhoz. Ebben a szaftos pitéből kiderül, milyen mennyei alapanyag.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg jéghideg vaj
  • 3 evőkanál jéghideg víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 50 milliliter tejföl
  • 1 tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 40 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 80 milliliter tejföl
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A tetejére:

  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához a gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, ügyelve arra, hogy a vaj ne melegeden meg a kezünk alatt. Ha összeállt, golyót formázunk belőle, folpackba csomagolva fél órán át pihentetjük a hűtőben. Az idő leteltével kinyújtjuk, majd egyenletesen beleigazítjuk a piteformába, a kilógó széleket levágjuk. A krémhez, a cukrot, a lisztet és a sót jól összekeverjük. A tojást kicsit felverjük, majd azt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez, végül a tejfölt és a vaníliakivonatot is, majd egyneművé keverjük. A krémet ráöntjük a pitére, megszórjuk az áfonyaszemekkel, és a sütőt bemelegítjük 175 fokra. A tetejéhez egy tálban összekeverjük a cukrot és a lisztet, a vajat felkockázva hozzámorzsoljuk, ezután egyenletesen rászórjuk a sütemény tetejére úgy, hogy az egészet befedje. 50-55 percig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul, majd hagyjuk kihűlni, és szeletelve tálaljuk.