Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sütőtökös pite

Ez a pite igazolja a sütőtök fontos szerepét a gasztronómiában. A levesen túl már megmutattuk, milyen sok étel alapanyagaként szolgál tökéletesen, ilyenek a desszertek is.

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • egy csipet só
  • kb. fél dl hideg víz

A krémhez:

  • 50 dkg sütőtök püré
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • ½ kk őrölt szerecsendió
  • 16 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek keményítő
  • egy csipet só

Elkészítés:

A sütőtököt megsütjük, majd megtisztítjuk, és a kimérünk belőle 50 dkg-ot. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára betesszük a hűtőbe. Közben a cukrot karamellizáljuk, ha már szép barna, felöntjük a tejszín felével. Ekkor a karamell ismét megkeményedik, újra fel kell olvasztanunk. Ha újra folyékony, kihűtjük a tejszínes karamellt. A tejszín másik felét csomómentesre keverjük a keményítővel. Összeállítjuk a krémet: leturmixoljuk a sütőtök pürét, hozzákeverjük a karamellt, a keményítős tejszínt, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót. Ha a tészta pihent, kibélelünk vele egy piteformát, úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. A tésztába öntjük a krémet. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon kb. 30 percig. Ha megsült, teljesen kihűtjük, csak utána vágjuk fel. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk!