Ez a pite igazolja a sütőtök fontos szerepét a gasztronómiában. A levesen túl már megmutattuk, milyen sok étel alapanyagaként szolgál tökéletesen, ilyenek a desszertek is.
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- egy csipet só
- kb. fél dl hideg víz
A krémhez:
- 50 dkg sütőtök püré
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 kk őrölt gyömbér
- ½ kk őrölt szerecsendió
- 16 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 3 ek keményítő
- egy csipet só
Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, majd megtisztítjuk, és a kimérünk belőle 50 dkg-ot. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy fél órára betesszük a hűtőbe. Közben a cukrot karamellizáljuk, ha már szép barna, felöntjük a tejszín felével. Ekkor a karamell ismét megkeményedik, újra fel kell olvasztanunk. Ha újra folyékony, kihűtjük a tejszínes karamellt. A tejszín másik felét csomómentesre keverjük a keményítővel. Összeállítjuk a krémet: leturmixoljuk a sütőtök pürét, hozzákeverjük a karamellt, a keményítős tejszínt, a gyömbért, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót. Ha a tészta pihent, kibélelünk vele egy piteformát, úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. A tésztába öntjük a krémet. Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon kb. 30 percig. Ha megsült, teljesen kihűtjük, csak utána vágjuk fel. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk!