Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sütőtökös kenyér

Hamarosan újra beköszönt a sütőtök szezonja. Már most érdemes elgondolkodni, miképpen lehet beépíteni a hétköznapokba. Talán keveseknek jut eszébe, hogy a kenyér alapanyagaként is tökéletes lehet. Színének és ízének köszönhetően csodálatos végeredményt érünk el.

Hozzávalók:

  • 40 dkg hokkaido tök
  • 1 dl víz
  • 1 csipet fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • 2 dkg friss gyömbér
  • 4,2 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl langyos tej
  • 50 dkg kenyérliszt BL80
  • 3 dkg vaj + kevés a forma kikenéséhez
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 5 ek tökmagolaj
  • 5 dkg tökmag

Elkészítés:

A megtisztított tököt apró kockákra vágjuk, és egy lábasba szórjuk. Hozzáöntünk 100 ml vizet, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget és a finomra reszelt gyömbért. Felfőzzük, kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. A szegfűszeget kiszedjük, és a tököt botmixerrel pürésítjük. Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést nyomunk, beleöntjük a feloldott élesztőt. Kevés liszttel elkeverjük, meleg helyen konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk kelni. Hozzákeverjük a tökpürét, vajat, cukrot, sót és az olajat, majd kb. 5 percig dagasztjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis lisztet. Lefedve kb. 20-25 percig kelesztjük. A tökmagot durvára vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, a tökmag 2/3-át a beledolgozzuk a tésztába. Egy 30x11x8 cm-es formát kevés vajjal kikenünk. A tésztát a formába tesszük. A tetejét párszor bevagdossuk, kevés vízzel megkenjük, megszórjuk a maradék tökmaggal, és lefedve kb. 20-25 percig hagyjuk kelni. Betoljuk a 185 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.