Hamarosan újra beköszönt a sütőtök szezonja. Már most érdemes elgondolkodni, miképpen lehet beépíteni a hétköznapokba. Talán keveseknek jut eszébe, hogy a kenyér alapanyagaként is tökéletes lehet. Színének és ízének köszönhetően csodálatos végeredményt érünk el.
Hozzávalók:
- 40 dkg hokkaido tök
- 1 dl víz
- 1 csipet fahéj
- 2 szegfűszeg
- 2 dkg friss gyömbér
- 4,2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl langyos tej
- 50 dkg kenyérliszt BL80
- 3 dkg vaj + kevés a forma kikenéséhez
- 5 dkg cukor
- 1 tk só
- 5 ek tökmagolaj
- 5 dkg tökmag
Elkészítés:
A megtisztított tököt apró kockákra vágjuk, és egy lábasba szórjuk. Hozzáöntünk 100 ml vizet, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget és a finomra reszelt gyömbért. Felfőzzük, kb. 10 perc alatt puhára dinszteljük. A szegfűszeget kiszedjük, és a tököt botmixerrel pürésítjük. Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe egy mélyedést nyomunk, beleöntjük a feloldott élesztőt. Kevés liszttel elkeverjük, meleg helyen konyharuhával letakarva kb. 10 percig hagyjuk kelni. Hozzákeverjük a tökpürét, vajat, cukrot, sót és az olajat, majd kb. 5 percig dagasztjuk. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis lisztet. Lefedve kb. 20-25 percig kelesztjük. A tökmagot durvára vágjuk. A tésztát átgyúrjuk, a tökmag 2/3-át a beledolgozzuk a tésztába. Egy 30x11x8 cm-es formát kevés vajjal kikenünk. A tésztát a formába tesszük. A tetejét párszor bevagdossuk, kevés vízzel megkenjük, megszórjuk a maradék tökmaggal, és lefedve kb. 20-25 percig hagyjuk kelni. Betoljuk a 185 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.