Hozzávalók:
A gnocchihoz:
15 dkg sütőtök
10 dkg burgonya
15 dkg finomliszt
1 tojássárgája
1 csipet só
1 csipet szerecsendió
A sajtmártáshoz:
10 dkg trappista sajt
3 dkg vaj
1 csapott ek finomliszt
2 dl tej
só ízlés szerint
1 csipet fehér bors
Elkészítés:
A sütőtököt először megsütjük, majd villával alaposan összetörjük, és teljesen kihűtjük.
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, krumplinyomón átnyomkodjuk, vagy villával alaposan összetörjük, végül ezt is kihűtjük.
Ezután összekeverjük a kihűlt sütőtököt a szintén kihűlt krumplival, egy csipet sóval és szerecsendióval.
Ezután hozzáadjuk a liszt felét és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal elkezdjük összegyúrni. A többi lisztet apránként hozzáadagoljuk, hogy egy könnyebb tésztát kapjunk.
Alaposan lisztezett felületen vastagabbra nyújtjuk, majd felvágjuk kb. 2 cm-es csíkokra. Ezután a tésztacsíkokat feldaraboljuk, majd egy villa hátulján görgessük végig. Kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk.
Forrásban lévő vízbe teszünk egy mokkáskanál sót, majd beletesszük a gnocchit, és addig főzzük, még feljön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és olvasztott vajban megforgatjuk.
A sajtmártáshoz a vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, világos színű rántást készítünk.
Ezután levesszük a tűzről, majd hozzáöntjük a fele mennyiségű tejet, sózzuk, borsozzuk, és egy kézi habverővel simára keverjük.
Ezután visszatesszük a tűzre, és állandó keverés mellett elkezdjük besűríteni. Amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd apránként hozzádolgozzuk a maradék tejet is (annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy szószos állagot kapjunk).
Tálaláskor szedünk a gnocchiból, majd csorgatjuk a sajtmártással.