A sóska egészen tavasztól nyár végéig kapható. Ezt az időszakot érdemes kihasználni. Van, aki levest, míg más szószt készít belőle. Ízlés kérdése, hogy lepürésítjük-e, de van, akit nem zavar a lében úszkáló kis zöld növény. Mindenesetre remek alapanyag, és hidegen kiváló hűsítő ebben a kánikulában.

Hozzávalók:
- 30 dkg friss sóska
- 1 liter marhahúsleveslé (húsleveskockából is készülhet)
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál liszt
- 4 evőkanál tejföl
- 4 főtt tojás
- só
- késhegynyi őrölt bors
- crouton (pirított kenyérkocka)
Elkészítés:
A sóskát megmossuk, megtisztítjuk, a leveleket apróra daraboljuk. Egy lábasba felolvasztunk egy kanál vajat, beletesszük a sóskaleveleket, megsózzuk és takaréklángon öt percig fedő alatt főzzük. A lisztet összekeverjük két kanál hideg marhahúsleveslével. Ha a massza teljesen sima lesz, beleöntjük a sóskába. Utána beleöntjük a maradék marhahúsleveslét, és takaréklángon tíz percig főzzük. Ha besűrűsödött, levesszük a lángról, belerakjuk a sót, borsot és a tejfölt. Végül a felszeletelt tojásokkal és a pirított kenyérkockákkal díszítjük