Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sonkás-gombás-sajtos batyu

Az édes kelt tészták még mindig sokkal népszerűbbek, mint a sós változatuk. A tésztát egy tartalmas keverékkel töltöttük meg, így egy isteni péksütemény lesz a végeredmény. Hidegen, melegen, reggelire, vacsorára is tökéletes.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg sima liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek zsír
  • 1 nagy ek tejföl
  • 2 dl langyos tej
  • pici só

A töltelékhez:

  • 20 dkg gépsonka
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg száraz parasztkolbász
  • 5 dkg spenót
  • 3 lilahagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 érett piros paprika
  • 1 kis doboz gombakonzerv
  • csipet só
  • csipet bors
  • 1 kk morzsolt oregánó

A tetejére:

  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kevés langyos tejjel felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és a folyékony zsírt, majd további langyos tej adagolásával szép sima, puha gombóccá gyúrjuk és meleg helyre téve, letakarva 1 órát kelesztjük. Miközben pihen a tészta, elkészítjük a tölteléket. A szeletelt gombát leszűrjük és lecsepegtetjük, a spenótot összevágjuk csíkokra, a paradicsomot forró vízbe mártás után lehéjazzuk és a többi hozzávalóval együtt kisebb, körömnyi kockákra vágjuk és egy keverőtálba téve sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük, majd jól összekeverjük. (Ízlés szerint chilivel is megszórhatjuk.) A megkelt tésztát lisztezett felületen fél cm vastagságú téglalapra nyújtjuk, és 15×15 cm-es kockákra felvágjuk. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztakockákon elosztjuk a tölteléket és az átlós sarkait gondosan összecsípve batyut formálunk belőlük. Megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmal és sütőpapírral bélelt lemezre téve 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük. Még forrón rácsra tesszük és hagyjuk picit hűlni. Ebédre (egy tányér forró leves után), ill. vacsorára, vagy másnap tízóraira remek választás.