Fokhagyma, hagyma vagy póréhagyma, esetleg burgonya, répa, ezek mind olyan zöldségek, amiből szívesen készítünk krémlevest. Most a brokkoli kapta a főszerepet, amit egy kis sajttal dúsítva egészen biztos, hogy a gyerekek sem utasítanak vissza.
Hozzávalók:
- 1,5 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6 dkg vaj
- 4 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl habtejszín
- 5 dl csirke alaplé
- 25 dkg brokkoli
- 2 közepes sárgarépa
- 0,5 teáskanál só
- 0,5 teáskanál fekete bors
- 20 dkg cheddar sajt
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A másfél deka vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát, félrerakjuk. Közepes lángon olvasszuk fel a hat deka vajat, szórjuk rá a lisztet, és állandó keverés mellett forrósítsuk fel. Öntsük fel a tejjel meg a tejszínnel, csak apránként adagolva, habverővel kevergetve, hogy csomómentes legyen. Adjuk hozzá az alaplevet, amivel szintén keverjük el, lefedve, kis lángon főzzük 20 percig. Pucoljuk meg a répát meg a brokkolit, vágjuk apróra, rakjuk a levesbe a párolt hagymával együtt. Főzzük kis lángon további 20 percig. Daráljunk bele borsot, ha szükséges sózzuk. Botmixerrel ízlés szerinti állagúra pürésítjük. Rakjuk bele a lereszelt sajtot, meg a frissen őrölt szerecsendiót, kevergessük, amíg a sajt elolvad.