Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rumbaba

Hozzávalók:

A tésztához:

24 dkg átszitált liszt
4 dkg friss élesztő
1,9 dkg tojás
0,4 dkg só
6 dkg porcukor
14 dkg vaj

A sziruphoz:

5 dl víz
25 dkg cukor
0,5 dkg reszelt citromhéj
1,2 dkg reszelt narancshéj
1 rúd vanília
0,25 d ananászpüré
0,5 dl öreg barna cukornádrum

A tetejére:

frissen felvert tejszínhab
kevés gyümölcs

Elkészítés:

Robotgépbe tesszük a lisztet, a sót, az élesztőt, a tojásokat. Dagasztókarral keverjük, hozzáadva a cukrot is, míg a tészta el nem válik az edény falától. Hozzáadjuk a 45 fokosra melegített vajat is.
A masszát nyomózsákba töltjük, kivajazott kerek formákba nyomjuk, fele magasságig. (A tésztát mindig ollóval vágjuk el.) 2 órán át meleg helyen kelni hagyjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük 13 percre. Kiborítjuk a babát, hagyjuk kihűlni. Négy napon át rácson szárítjuk.
A sziruphoz feltesszük a vizet a cukorral és a citrushéjakkal, amikor felforrt, a félbevágott vanília rudat és a kikapart velőt is hozzáadjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük az ananászpürét és a rumot. Amikor a szirup langyos, 10 percre beleáztatjuk a babákat.
Ez idő alatt a tejszínhabot felverünk. A babákat rácson hagyjuk lecsöpögni, a tetejére nyomjuk a tejszínhabot, gyümölccsel díszítjük.