A focaccia az olasz konyhában éppen olyan, mint nálunk a langalló. Ők is különböző ízesítéssel és feltétekkel készítik. Most egy alapreceptet hoztunk, rozmaringgal fűszerezve.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 dl víz
- olívaolaj
- friss rozmaring
- 1 kk cukor
- só
- durva tengeri só
Elkészítés:
A cukros vízben felfuttatott élesztőt a kétféle liszt keverékéhez öntjük és elkeverjük. Sóval ízesítjük és kevés olívaolajat is öntünk hozzá. Kézzel eldolgozzuk, legalább 10 percen keresztül gyúrjuk, míg egy rugalmas tésztát nem kapunk. 1 órára félretesszük pihenni, míg meg nem kel. Ha megkelt, lazán átgyúrjuk és kézzel széthúzogatjuk, mint egy lángos- vagy pizzatésztát. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és széthúzogatjuk, ujjbeggyel megnyomkodjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk a felaprított rozmaringgal és a tengeri sóval. 20-30 percig melegebb helyen tovább kelesztjük. Végül 180 fokos sütőben, a tészta vastagságától függően, 20-40 percig sütjük.