A padlizsánt nagyon keveset használjuk a magyar gasztronómiában, pedig nem csak grillezve, hanem ugyanolyan jól felhasználható rakott formában, mint a kelkáposzta, karfiol és más zöldségeink.

Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 40 dkg darált hús
- 30 dkg paradicsom
- 1 kis doboz paradicsompüré
- 1 teáskanál cukor
- 15 dkg rizs
- 2 tasak mozzarella
- kb. 5 cl olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- bazsalikom
- oreganó
- rozmaring
- só
Elkészítés:
A padlizsánokat kb. 1 cm-es vastagra felszeleteljük, sózzuk, 20 percre félretesszük. A rizst a szokásos módon, kevés olajon felhevítjük, kétszeres mennyiségű forró vízzel, sóval, borssal megpároljuk. A finomra aprított vöröshagymát megpirítjuk kevés olajon, megfuttatjuk rajta a fokhagymát, a darált húst fehéredésig sütjük rajta. Sózzuk, borsozzuk, a paradicsom pürével és kb. 1 dl vízzel ragut főzünk, cukorral, oregánóval, bazsalikommal fűszerezzük. A padlizsánokat letörölgetjük, és vékonyan kiolajozott, tapadásmentes serpenyőben mindkét oldalát hirtelen kb. 2 perc alatt elősütjük. Egy sütőtál alját olívaolajjal kikenünk, kirakjuk a fele padlizsánnal, ráhalmozzuk a párolt rizst, majd a húsos ragut, és a maradék padlizsánnal befedjük. A paradicsomokat felszeleteljük, a szeletekkel bevonjuk a padlizsánt, rozmaringgal meghintjük, meglocsoljuk kevés olajjal, és a tetejére karikázzuk a mozzarellát. Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük, ameddig a mozzarella a tetején megpirul. Fóliával letakarjuk, pihentetjük kb. 10 percig, és tálalhatjuk.