Egy jó tartalmas levesnél nincs is jobb a hideg estéken. Pláne, ha nem igényel túl sok időt az elkészítése. A póréhagymás burgonyaleves is ilyen, amit még egy pirított szalonnával lehet ízletesebbé varázsolni.
Hozzávalók:
- 1 közepes póréhagyma
- 4 nagyobb burgonya
- 5 dkg vaj
- 2 leveskocka
- 17,5 dkg tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál finomliszt
- 1,5 l víz
- 10 dkg bacon
Elkészítés:
A póréhagymát 1/2 cm-es karikákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. A zsiradékon pár percig pirítjuk a póréhagymát, a krumplit hozzátesszük, felöntjük 1,5 liter vízzel, felforraljuk, és beletesszük a leveskockákat (vagy előre elkészítjük a levesalapot, és azzal öntjük fel). A krumpli puhulásáig főzzük, közben sózzuk, borsozzuk. A tejfölt a liszttel csomómentesen elkeverjük, a forró léből kb. 1-1,5 dl-t elkeverünk benne, majd behabarjuk a levest. 5 percig alacsony lángon főzzük még. A bacon apró kockákra vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk, majd a levessel tálaljuk.