Hozzávalók:
A tésztához:
38 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
8 dkg mangalica zsír
10 g szalalkáli
1 tojás
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
1 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
3 dkg margarin (a sütőlap bekenéséhez)
A krémhez:
5 dl tej
5 dkg finomliszt
5 dkg cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A szalagárét a tejben feloldjuk.
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, és az összes tésztához valóval, a szalagárés tejjel jól összegyúrjuk. Jól nyújtható, puha tésztát kapunk, ha szükséges, még pici tejet adhatunk hozzá.
A tésztát 4 cipóba osztjuk, és egyenként vékony, kb. 30 x 22 cm-es lapokká nyújtjuk.
A sütőt előmelegítjük, és a sütőlapot, vagy ha az nincs a tepsi hátulját, vékonyan bemargarinozzuk. A kinyújtott tésztát a nyújtófára lazán felcsavarjuk, és arról könnyen ráteríthetjük a sütőlapra. 200 fokon kb. 8 perc alatt rózsaszínre sütjük. A kisült lapot tálcára csúsztatjuk, és jöhet a következő.
Amikor a lapok kisültek, megfőzzük a krémalapot. A lisztet és a kristálycukrot simára keverjük a tejjel, és állandó kevergetés mellett főzzük, míg sűrű nem lesz. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Amikor megfőtt, kihűtjük, közben néha megkeverjük. A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Amikor a krémalap teljesen kihűlt, összedolgozzuk a cukorral kikevert vajjal.
Megtöltjük a lapokat, arányosan háromfelé osztva a krémet.
A süteményt csak másnap szeleteljük, addig hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órával jó, ha kivesszük a hűtőből.