A patiszont a legtöbb esetben rántani szoktuk, pedig köretnek, párolva is megállja a helyét. De mint oly sok zöldség, krémlevesnek is tökéletes alapanyag.
Hozzávalók:
- 2 kisebb patiszon
- 2 burgonya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt szerecsendió
- olaj
Elkészítés:
A patiszont, a burgonyát és a fokhagymát felaprítjuk, kevés olajon megpároljuk, majd vízzel felöntve fedő alatt puhára főzzük, közben fűszerezzük. Ha a zöldségek megpuhultak, leturmixoljuk. Serpenyőben megpirítjuk a kenyereket, és az egyik oldalukra reszelt sajtot halmozunk, majd megfordítjuk, és rápirítjuk a kenyérre a sajtot. Tálaláskor a levest a tányérba szedjük, ráhelyezzük a sajtos kenyeret, és zöldfűszerrel díszítve kínáljuk.