Tojásból nem csak rántottát, tükörtojást, vagy ha édességről beszélünk, palacsintát lehet sütni, sokkal komolyabb szintre emelhető ez az alapanyag, ha egy kicsit a fantáziánkra bízzuk. A szuflé jól ismert, ám elég nehéz desszert, ennek a könnyített változatát hoztuk el tojásfehérjéből. Könnyű, habos, gyorsan elkészíthető és isteni finom.
Hozzávalók:
- 4 tojásfehérje
- 10-12 dkg vaníliás porcukor
- 8 dkg barack- vagy málnalekvár
- tálaláshoz 4 dkg porcukor
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 1-2 csepp citromlé hozzáadásával habbá verjük, majd kanalanként, erőteljes keveréssel, beledolgozzuk a vaníliás porcukrot, végül hozzákeverjük a baracklekvárt. Kizsírozott tűzálló tálba felhalmozzuk, a tetejét csillagcsővel ellátott nyomózsákba tett habbal díszítjük, vagy kanállal meghúzogatjuk, mint a vajat szokták. Meleg sütőben, lassan, világos rózsaszínűre sütjük. Ekkor cukorszóróból porcukorral meghintjük, a sütőbe visszatéve addig folytatjuk a sütést, amíg a cukor karamellesedik.