Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Olívás házi kenyér

Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál 10%-os ételecet
1 dl étolaj
3 dl víz
3 dkg élesztő
2 gerezd fokhagyma
6 szem olívabogyó

Elkészítés:

A langyos liszteket átszitáljuk egy tálban, hozzáadjuk a sót, cukrot, ecetet. Az étolajat, langyos vizet a közepébe locsoljuk, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és alaposan átdagasztjuk, amíg közepesen kemény tésztát kapunk. 45 percig langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagyma és felaprított olívabogyót, és ezekkel is jó alaposan összedagasztjuk. Újabb 45 percig pihentetjük.
Majd kiborítjuk egy deszkára, veknit formázunk belőle, a tetejére vágunk 2-3 metszést, 30 percig lefedve a melegedő sütő tetején pihentetjük. Bespricceljük vízzel a kenyeret és az edény falát is, és a 200 fokra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt pirosra sütjük.