Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Olívás-citromos bárányragu

Hamarosan itt a húsvét, ilyenkor szokás bárányból készült ételeket készíteni. Ha a pörköltet unjátok, ez a kicsit görög ízekre emlékeztető ragu tökéletes választás lehet.

Hozzávalók:

  • 4 ek olívaolaj
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kg bárányhús
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 0,5 bögre finomliszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 2 dl vörösbor
  • 3 dkg sűrített paradicsom
  • 2 dl víz
  • 40 dkg konzerv paradicsom
  • só ízlés szerint
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 babérlevél
  • 0m5 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 citrom (citromfilé)
  • 35 dkg fekete olajbogyó
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

A tisztított hús felkockázzuk, sózzuk-borsozzuk. A lisztet az első adag fűszerpaprikával összekeverjük, és belehempergetjük a húsdarabokat. Egy lábasban kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a nagyobb cikkekre vágott hagymát, és amikor már majdnem kész, épp csak belekeverjük a fokhagymaszeleteket. Kiszedjük a zöldségeket az edényből. Újabb adag olívaolajon több részletben megpirítjuk a lisztes keverékben megforgatott húst. Belelöttyintjük a bort az immár üres fazékba, és felforraljuk, miközben az edény aljáról fakanállal felkaparjuk a letapadt dolgokat. Visszapakoljuk először a hagymás-fokhagymás keveréket, majd a húst. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, és jöhet a paradicsomkonzerv is. Ha még szükséges, adunk hozzá vizet is. A folyadék épp csak lepje el a húst. Sózzuk, beletesszük a babért és a citromhéjat, valamint a maradék fűszerpaprikát. Felforraljuk a tűzhelyen, majd betesszük a hideg sütőbe. A sütőt bekapcsoljuk 160 fokra, légkeverésre. Ha elérte a kívánt hőfokot, onnantól kezdve 2-2,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Félóránként kivesszük, átkeverjük, és ha szükséges, a vízből öntünk még hozzá egy keveset. Közben kifilézzük a citromokat, és kifacsarjuk a citrommaradványokból a maradék levet. Leszűrjük, megmossuk, és felkarikázzuk a fekete olajbogyókat. Amikor elkészült a hús, néhány perc pihenés után egy evőkanállal leszedjük a tetejéről a zsírját, majd belekeverjük a citromfiléket és a citromlevet és az olajbogyót. Megborsozzuk, és egyet forralunk még rajta. Rizzsel tálaljuk!